Hírek

Oroszország rubelben kéri a gáz ellenértékét!

Vlagyimir Putyin orosz elnök március 23-án a kormánnyal folytatott megbeszélésen kijelentette, hogy a közeljövőben átállnak arra a rendszerre, hogy a barátságtalan államoknak történő gázszállítás ellenértékét a partnerek rubelben fizessék. „Arra kérem a kormányt, hogy adjon megfelelő utasítást a Gazpromnak a meglévő szerződések módosításáról” – mondta Putyin.

Borítóképen: Kőolajipari egyetem Goznijban, az Oroszországi Föderáció délnyugati részén, Csecsenföld fővárosában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Simba16, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Ennek egész nyilvánvaló oka az, hogy a dollár szerepét csökkentsék, ugyanakkor annak is komoly jelentősége lehet, hogy az így keletkező rubel-kereslet erősítheti az orosz fizetőeszközt.

De az sem elhanyagolható szempont, hogy akiknek rubelben kell fizetniük, fenn kell, hogy tartsák a kapcsolatot az orosz pénzügyi rendszerrel, ami azt jelenti, hogy kevésbé lehet elszigetelni az orosz pénzpiacot a világ többi részétől.

„Külön szeretném hangsúlyozni, hogy Oroszország természetesen a mennyiségek és árak tekintetében a korábban megkötött szerződésekben rögzített árazási elvek szerint szállítja a földgázt”

– tette hozzá az orosz elnök.

Hétfőn, március 21-én Alekszandr Novak az orosz kormány miniszterelnök-helyettese kijelentette; az Egyesült Államok és Nagy-Britannia azon döntése, hogy megtagadják az orosz olaj és olajtermékek importját, kevés hatással volt Moszkvára. A miniszterelnök-helyettes szerint az olaj- és gázkitermelés a szankciók ellenére is teljes kapacitással működik. Oroszország biztosítja a termékek exportját, beleértve a gázt, az LNG-t, az olajat és az olajtermékeket – tette hozzá Novak.

Ugyanezen a napon Igor Ananskikh, az Állami Duma Energiaügyi Bizottságának első alelnöke azt mondta az Izvesztyijának, hogy az új oroszellenes szankciókba az olajembargó belefoglalásával Európa „lábon lőné magát”. A parlamenti képviselő szerint az orosz cégeknek nem okoz nagy gondot az európai olajembargó bevezetése, hiszen az Orosz Föderáció más országokat, így Keletet is szállít majd olajjal.

Kíváncsian várjuk a barátságtalan államokat tartalmazó listát, mert nagyon nem mindegy, hogy ki és hogyan fog fizetni, ha megtörténik az átállás. Tegyük hozzá; most még az sem igazán világos, hogy a szerződések ilyetén megváltoztatására van, avagy nincs törvényes lehetőség. Az meg egy másik kérdés, hogy a mai helyzetben ezzel ki fog törődni…

Ajánlott Cikkek