Hírek

Oroszország Zelenszkij bíróság elé állítását kéri nukleáris terrorizmus miatt

Az orosz védelmi minisztérium sürgeti a nemzetközi szervezeteket, hogy állítsák bíróság elé Zelenszkijt nukleáris terrorizmus vádjával

Oroszország felszólította a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el a kijevi hatóságok és különösen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nukleáris terrorcselekményeket végrehajtó intézkedéseit. Erről a TASS számolt be az orosz védelmi minisztériumra hivatkozva.

„Felszólítjuk a nemzetközi szervezeteket, hogy ítéljék el a nukleáris terrorcselekményeket végrehajtó Zelenszkij-rezsim bűncselekményeit” – közölte a védelmi minisztérium.

A tárca jelezte, hogy a Zaporozsjei atomerőműnél (ZNPP) az ukrán fél további provokációi esetén a működés megzavarásáért minden felelősség teljes mértékben a kijevi hatóságokra hárul.

Korábban az orosz védelmi minisztérium megerősítette az Ukrán Fegyveres Erők (AFU) tüzérségi csapásáról szóló információkat a zaporozsjei atomerőmű és Energodar város területén . A minisztérium szerint az energodari ágyúzás következtében részben hiányzik az áram- és vízellátás. Az atomerőműben a harmadik erőmű berendezéseinek egy részét feszültségmentesítették, a negyedik erőmű megtermelt teljesítményét csökkentették. Emellett egy hidrogénvezeték is megsérült, a hidrogénállomáson hidrogénfáklya keletkezett, amit gyorsan elhárítottak.

Az ukrán fegyveres erők többször is megtámadták a zaporozsjei atomerőművet. Július 20-án az ukrán fél kamikaze drónokkal támadta meg az állomást. Az Ukrán Fegyveres Erők Zaporozsje régióban történő lövöldözésének visszaszorítása érdekében megerősítették a légvédelmi erők orosz csoportosulását.

Ajánlott Cikkek