Hírek

Oroszországon nem múlik

Legalábbis erről tájékoztatott a Földművelésügyi Minisztérium. Ahogy azt már korábban is írtuk, Oroszország a mezőgazdaság átszervezésével a korább, hosszú éveken át tartó nettó importőri pozícióból exportőrré vált, ami különösen a búza esetében fontos mostanság.

Borítóképen: Búzamező Ukrajnában (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Сергей Марцынюк, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Azért így előre is van egy kérdésünk: Az úgynevezett fejlett világ mi a fészkes fenét csinált az elmúlt tíz évben?

Miért a kérdés? Mert mi lenne, ha Oroszország nem lenne az egyik legnagyobb búzaexportőr? Talán akkor minden háború nélkül is sokszor többen halnának éhen? Hát bizony, ha a Nyugaton múlik, biztosan, mert valamiért bizony mintha nem növelték volna termelésüket, holott kereslet az lenne rá!

„Tavaly év végére az orosz agráripari komplexum kulcspozíciójának számító gabonaönellátás mutatója elérte a 150%-ot. A tervek szerint a mezőgazdasági szezon végére a gabonaexport meghaladja a 37 millió tonnát. Ugyanakkor a következő szezonban a gabona külkereskedelmi potenciálját 50 millió tonnára becsülik” – áll a tárca közleményében.

Oroszország tehát legalább 37 millió tonnával (és a korábbi importnak megfelelő mennyiséggel!) növelte gabonatermelését, de úgy tűnik, a nyugat nem tett semmit! Mint azt korábban írtuk, az Ukrán szállítások elmaradása kevesebb, mint 10%-át jelentik a globális gabonaexportnak, és ez most hiányzik…

De ez sem éhínséget, sem pedig olyan áremelkedést nem indokol, amit a világpiacon látunk, ugyanakkor a nyugati termelők még így is siránkoznak, mert ugye a megnövekedett költségeik… Igen, azok komolyan megemelkedtek, mert ugye a szankciók…

Ráadásul nem igaz, hogy az ukrán búza nem talál utat a világpiacra, így nem zárjuk ki azt sem, csupán egy jólirányzott piacbefolyásolás zajlik a gabonapiacon, mert valahogy kell a termelőknek is a profit!

És akkor itt harap a farkába a kígyó, mert bizony ez az áremelkedés megint csak más termékek árát fogja emelni…

Nos, miután az orosz bejelentés megérkezett, valamint kiderült, hogy az oroszok készek arra, hogy humanitárius folyosót nyissanak az ukrán búzaszállítmányoknak, logikusan csökkennie kell az áraknak.

Ha mégsem így lesz, annak egyértelmű oka, hogy a nyugati országok magasan akarják tartani az árakat, mert így akarják termelőiket nyereséghez juttatni, meg egyáltalán rávenni őket, hogy ne hagyjanak fel a termeléssel!

Erre mi történik? Nagyjából semmi az ár meg az egekben; 2021-ben átlagosan olyan 210 dollár körül volt (már az is magas!), míg ma – a történelmi csúcs közelében – 415 dolláron áll a jegyzés…

És amikor majd Oroszország eladja a búzát, meg a többi gabonát, majd azzal vádolják a vevőket, hogy támogatja Oroszország háborúját Ukrajna ellen?

Ajánlott Cikkek