Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

„Oroszországot vissza kell vetni a kőkorszakba” – mondja egy emberi jogi aktivista

Garri Kaszparov orosz emberi jogi aktivista és egykori sakkvilágbajnok keményebb katonai és gazdasági fellépést sürgetett a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben Ukrajna megszállása miatt. 

borítókép : Awards And Honors: International Grandmaster (1980)April 13, 1963 (age 58) • Baku

A Reutersnek adott interjújában Kaszparov felszólította a nyugati országokat, hogy hívják vissza nagyköveteiket Moszkvából, űzzék ki Oroszországot az Interpol nemzetközi rendőrügynökségtől, és vezessenek be repüléstilalmi zónát Ukrajna felett – ezt a kérést a világ vezetői többször is megtagadták. 

„Oroszországot vissza kell vetni a kőkorszakba, hogy biztosítsuk, hogy az olaj- és gázipar, valamint minden más érzékeny iparág, amely létfontosságú a rezsim túléléséhez, ne működhessen nyugati technológiai támogatás nélkül” – mondta Kaszparov.

Az Egyesült Államok és más NATO-országok által eddig bevezetett szankciók soha nem látott mértékben elszigetelték Oroszországot.

Kaszparov Joe Biden amerikai elnököt is célba vette, amiért korábban nem tett agresszívebb lépéseket Putyinnal szemben. 

“Remélem, hogy az amerikaiak felülvizsgálják stratégiájukat, és erőt fognak mutatni” – mondta. 

Hát idáig a hír. A volt sakkvilágbajnok véleményéhez azért van egy kis hozzáfűznivalónk illetve kérdésünk. Az USA a világban számtalanszor tarolt le országokat , aszisztált népírtáshoz, hagyott cserben szövetségest, robbantott ki polgárháborút, játszotta a világ csendőrsége szerepét. Akkor hol volt ez a hangnem, tiltakozási hullám, szankciók mint agresszor ellen? Holt voltak akár Kaszparov is mint emberi jogi aktivista amikor az őshonos kisebbségek jogait a sárba tiporták, és nem csak a magyarokét.

Tehát ha Putyin és Oroszország háborús bűnösök akkor az USA és közvetlen szövetségesei micsodák? Magyarságunk történetében Oroszország sokszor volt megszálló agresszor gyilkos, hol a cári Oroszország, hol a Szovjetunió képében és a hátunk közepére sem kívánjuk őket, de talán ideje lenne kimondani hallgattassák meg a másik fél is.

forrás reuters.com

Ajánlott Cikkek