Hírek

Paks II.: Még igazán el sem kezdődött és máris vége?

Ellehetetlenült a Paks II projekt – információink szerint ezt tudatta nemrég az orosz fél a magyar kormánnyal. Oroszországi forrásunk úgy tudja, Alekszej Lihacsov, a Roszatom orosz atomenergetikai konszern vezérigazgatója levélben jelezte elállási szándékukat vis maiorra hivatkozva – írja a 24.hu.

Borítóképen: Paksi Atomerőmű, Magyarország (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Rovács Barna (Rovibroni), licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Az információk szerint az orosz döntés hátterében az áll, hogy az oroszok nem engedhetik meg maguknak, hogy egy olyan nagy projekt, mint a Paks II. esetleg befagyjon a, ha újabb szankciókkal sújtják Oroszországot. Az erőmű-beruházás tervezett 12,5 milliárd eurós keretéből 10 milliárd körül van az orosz hitel, érthető döntés lenne, ha Moszkva nem szeretné, ha beragadna a pénze, mint például az Északi Áramlat 2. esetében…

A lap megkérdezte természetesen a magyar felet is, érdeklődésükre kormánykörökből még nem érkezett válasz, de a Rosatom Central Europe Kft. viszont azonnal cáfolt:

„A Paks II projekt megvalósítása az ütemterv szerint folytatódik. A Roszatom az orosz-magyar kormányközi hitelmegállapodás alapján teljes terjedelemben teljesíti a szerződéses kötelezettségeit, beleértve a projekt finanszírozásának biztosítását.”

Ez elég érdekessé teszi a hírt, ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a finanszírozási szerződés egy kormányközi megállapodás alapján a Vnyesekonombank és a Magyar Államadósság Kezelő Központ között köttetett meg, így egy esetleges elállás a szerződéstől elsődlegesen náluk indítható. Erre azonban a Rosatom Central Europe Kft. szerint semmi szükség sincs, annak ellenére sem, hogy a Vnyesekonombank a szankciók miatt nem tud a SWIFT-rendszeren utalni:

„Az elvégzett munkáért a kifizetés az Oroszországi Föderáció területén történik meg a hitel terhére, ezért a szankciók jelentette korlátozások nem hatnak erre a rendszerre.”

A kifizetés tehát Oroszországban történik, ugyanakkor a fővállalkozó, az ASZE Zrt. (az orosz Atomstroyexport magyarországi egysége), amely kizárólag a Sberbanknál vezetett számlát Magyarországon… Az ügy tehát több ponton is elég kényes fázisba jutott, kíváncsian várjuk tehát a fejleményeket.

Azt már csak mi tesszük hozzá, hogy az Európai Unió taxonómia rendeletében fenntarthatónak nyilvánított (még persze van pár bürokratikus lépés) atomenergetikához kapcsolódó beruházásokat elvileg az Európai Unió is támogathatja…

Ajánlott Cikkek