Magyarság Történelem

Palotának gondolnánk, pedig Rába szerviz volt…

Érdekes, hogy manapság mennyire egy sablon szerint épül minden épület. Lehet, hogy ez korábban is így volt, és csak azért tűnik sokkal igényesebbnek, egyedibbnek egy-egy régi épület, mert egyre kevesebb van belőlünk? Nem vagyunk építészek, így a választ nem tudjuk, de mutatunk egy épületet, amiről nehezen mondanánk meg, hogy szerviz és iroda volt!

Borítóképen: Hirdetés 1944-ből

Az épület valamikor alkatrész raktár, szerviz és karosszéria műhelyként szolgált.

A borítóképen látható hirdetés 1944-ből származik, de a „telep” története korábbra nyúlik vissza. Az első említéseket a XIV. kerületi ingatlannal kapcsolatban 1939-ből találtunk, de ez nem jelent semmit, ugyanis:

Az út első neve 1870-ben Erzsébet út volt. 1873-ban Budapest létrejöttekor a VI. és VII. kerület határútja lett. 1879-től Erzsébet királyné útja a neve, ami 1935. június 15-én az újonnan létrehozott XIV. kerület része lett.

A főépület

Azelőtt itt működött a Gróf Csáky László Iparművek, amit korábban Ajax Aczélművek Rt. név alatt jegyeztek. Erről a vállalatról legkorábban 1927-ből találtunk feljegyzéseket – csak feltételezzük, hogy ekkor húzták fel a telken az épületeket, vagy legalább azok egy részét – előtte azonban csak magánszemélyeket találunk a névjegyzékekben ezen a címen.

A bejárat, az udvar, hátul raktárakkal

Így azt gondoljuk, hogy az épület valamikor 1925 és 1927 körül épülhetett – legalábbis annak egyes elemei.

Ajánlott Cikkek