Erdély Hírek

Parlamenti alakuló ülés – vagy mégsem?

A december 6-ai választásokat megnyerő, ám koalíciós partnerek híján ellenzékbe kényszerülő Szociáldemokrata Párt (PSD) bojkottfenyegetése közepette kezdődött meg hétfőn a parlament mindkét házának alakuló ülése – adta hírül az MTI.

Mint írják, a képviselőházban és a szenátusban is a korelnökök vezetésével a mandátumigazoló bizottság megválasztásával kezdődött az ülés, de az új parlament hivatalos megalakulásához mindkét házban arra van szükség, hogy a megválasztott törvényhozók legalább kétharmada – a mandátumigazolást követően – letegye a hivatali esküt.

A PSD azzal elégedetlen, ahogyan a kormányzásra készülő, a parlamentben 56 százalékos többségre számító, a jobbközép koalíció el akarja osztani a házbizottsági tisztségeket és a szakbizottságok vezetését.

Mivel az újonnan választott parlamentben minden harmadik törvényhozó szociáldemokrata, nélkülük gyakorlatilag nem lehet megalakítani a parlamentet.

Eddig a hír, és ez kell mondjuk, nincs ebben semmi, hacsak nem az a politikusi – ma már természetesnek vett… – erősen önző magatartás, amit ők érdekérvényesítésnek neveznek. Az viszont egy igen érdekes helyzetet szülne, ha sem a képviselőház, sem a szenátus nem alakulhat meg, miközben van egy kormány, ami egyébként teljes jogkörrel kormányozhat, csakhogy… a legtöbb esetben kell a törvényhozás is a valódi ügyek eldöntéséhez!

Tartani lehet attól, hogy a most alakuló kormány béna kacsa lesz?

Ajánlott Cikkek