Hírek

Pécs Felszabadulása a Török Iga Alól: 1686 októbere Véget Ért a Megszállás

1686 egy emlékezetes évnek bizonyult Pécsett és annak lakói számára. Bádeni Lajos őrgróf 12 ezredes serege, melynek tagjai keményen harcoltak az előző hónapok során, végül elérte a Drávát. Itt csatlakoztak a horvátországi Scherfenberg-csapatokkal, hogy egyesült erővel indítsanak támadást Pécs ellen, melyet már túl sokáig tartottak ellenőrzés alatt a törökök.

Ebben az évben a déli fronton a csaták intenzitása változó volt. Azonban Erdődy Miklós horvát bán egy váratlan, de stratégiai jelentőségű támadást indított Pécs ellen. A váratlan támadás során sikerült behatolniuk a város falain belülre, ahol a török harcosokkal történő ütközet során a város egy részét elfoglalták, és nagy mennyiségű kincset szereztek.

Bádeni Lajos seregével, amely most már a horvátországi csapatokkal is megerősödött, október 16-án megérkezett Pécs kapuihoz. Az ostrom során az anatóliai pasa, látva a keresztény seregek erőfölényét, elrendelte a város egy részének felgyújtását, és a várba húzódott. A szövetséges erőknek azonban sikerült rövid idő alatt behatolniuk a városba, és az ostromgyűrűt a vár köré vonták.

A város és a vár ostroma négy napig tartott. A török védelmi vonalak lassan meggyengültek, és október 20-án a városparancsnok feladta Pécset. Bádeni Lajos, aki elismerte a török harcosok bátorságát, döntött arról, hogy a török katonákat hadifogolyként Grácba szállítják, ahol a hadifogságuk ideje alatt méltó körülmények között élhettek. A polgári lakosság azonban szabadon elhagyhatta a várost.

Ezzel a sikerrel nemcsak Pécs városa szabadult fel, hanem az egész régió is. A város és annak környezete újra a keresztény Európa részévé vált, és az újjáépítés és a fejlődés új korszaka kezdődött.

Ajánlott Cikkek