Magyarság Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Pécsi tévétorony: Legmagasabb épületünk 50 éves lett!

Igen, ez a legmagasabb épület Magyarországon, mert ugyan vannak magasabb építmények (!), de – miután a tévéadás mellett étteremként, kilátóként is funkcionál és állandó kiállításnak is helyet ad – épületnek minősül, ebbéli minőségében pedig a legmagasabb.

Borítóképen: A tévétorony a Misina tetőn, alatta Pécs

Szokásunkhoz híven mi a történetet nem a múlt század ’70-es években kezdjük, bár akkor épült a torony, hanem sokkal korábban! Ennek oka pedig, hogy Misina tetőről kínálkozó jó kilátást nem az 1970-es évektől hasznosították, hanem jóval korábban, ugyanis az 1891-ben létrejött Mecsek Egyesület 1908 szeptember 12.-én adta át a Mecsek Egyesület kilátótornyot, ami 1916-ban vette fel a Mecsek Egyesület főtitkárának nevét, így lett Kiss József-kilátó.

1910-ben a torony mellé épült a torony őrzőjének lakhelye

Az épület mellett 1958-ban építették fel az ország második televíziós adóját, egy 56 méteres toronnyal együtt. Ez indította el a TV-torony tervét, amit 1968-ban kezdtek el építeni, pontosan a még álló Kiss József-kilátó mellett.

A kilátó mellett 1959-től 1968-ig 70 méter magas acélszerkezetű adó állt, az első vidéki adótorony, mely a Magyar Televízió 1-es műsorát sugározta:

1958-ban a kilátótorony mellé épült adótorony és a rádió-televízió géptermi épület

Az építés kezdetei: az épülő tévétorony a Kiss József-kilátó mellett, 1968-ban:

A mai napig sem tudni, hogy miért, de ezek után a Kiss József-kilátót lebontották, a Régi Pécs portál szerint „úgy döntött városunk vezetése a “múltat végképp eltörölni” elvnek megfelelően, a régi kilátótornyot és épületeit le kell bontani. Sajnos ez sikerült is nekik! A magyarázat valószínűleg egyszerű, mert ők építettek egy sokkal magasabb tornyot, nézelődjön onnan nép!”

A torony építése tehát 1968-ban kezdődött el, és már 1971-ben szerették volna átadni, de a tervhez képest kicsit csúszott a kivitelezés. Ezt támasztja alá az 1971 január eleji kép, melynek felirata szerint:

„A pécsi tv-torony építői hamarosan befejezik a munkát. Még az idén átadják a mecseki magasépítményt, beleértve a 72 méter magasan elhelyezkedő eszpresszót is.”

A jelenlegi torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

Amikor megnyitották, a kilátónak évente kétszázezer látogatója volt, napjainkban évente nyolcvanezren keresik fel.

Az 1972. decemberi elkészültekor a torony hétvégente díszkivilágítást kapott, amely idővel elmaradt. 2017. augusztus 19-étől újra díszkivilágítást kapott a tévétorony és minden este különböző színben pompázik.

Ajánlott Cikkek