Hírek

Peking: „Ami Ukrajnát illeti, Kína független, békés külpolitikát folytat”

Ez a mondat nem jelent mást, mint hogy Kína nem hajlandó részt venni abban a nyugati kiközösítősdiben, amit az oroszok ellen folytatnak. Erre számtalan oka van, de leginkább az, hogy pragmatikusan közelítenek a nemzetközi kapcsolatokhoz, különösen gazdasági kérdésekben. Márpedig számukra Oroszország nem mumus, és nem is szent, hanem gazdasági partner, akivel jó üzleteket lehet kötni!

Borítóképen: Zhao Lijian, a külügyminisztérium szóvivője beszédet mond a médiához 2021. január 31-én (forrás: https://www.youtube.com/watch?v=VmhjcuV68EU oldalon via commons.wikimedia.org, szerző: https://www.youtube.com/watch?v=VmhjcuV68EU, licenc: CC BY-SA 4.0)

Zhao Lijian a kínai külügyminisztérium információs osztályának igazgatóhelyettese tehát megerősítette Peking eddig is hangoztatott állítását:

„Ami Ukrajnát illeti, Kína független, békés külpolitikát folytat, és érdemben saját maga hozza meg a döntéseit.”

Kína tehát nem hagyja magát befolyásolni, a saját álláspontját képviseli, és nem hajt végre olyan intézkedéseket, amelyeket kívülről diktálnak (diktálnának!) neki. Ezt nevezik szuverenitásnak! Ami Nyugaton sokszor hivatkozott valami, és a Nyugat által talán még többször megsértett valami… De értjük, demokrácia, meg emberi jogok, tudjuk a leckét, csak nem tartjuk hitelesnek. Még akkor sem, ha alapvetően egyetértünk a demokratikus jogrenddel, és az emberi jogok tiszteletben tartásával, csak ugye az úgy nem megy, hogy ezek nevében sértjük ugyanezeket a fogalmakat!

Lijian megfogalmazott még egy-két érdekes gondolatot, amit érdemes lenne ezúttal Nyugaton is meghallgatni, mert az úgy volt az Ukrajnában dúló háború előtt is, hogy a Nyugat nem hallgatta meg Moszkvát, csak szankcionált…:

„A hidegháború termékeként a NATO-t fel kellett volna oszlatni a Szovjetunió összeomlása után.”

Hoppá! Kínától nem szoktuk meg az ilyen kerek-perec kijelentéseket, de úgy tűnik, hogy ezúttal már ők is úgy gondolják, eljött az ideje, hogy kicsit hallassák véleményüket. Márpedig, ha ezt kevésbé simulékonyan teszik, mint eddig, annak komoly oka van! De mi lehet az? A megoldás ez:

A Washington Post tegnapi beszámolója szerint az Európai Unió vezetői az április elsejére tervezett virtuális EU-Kína csúcstalálkozón arra készülnek, hogy felszólítják Hszi Csin-ping kínai elnököt és Li Kecsiang miniszterelnököt arra, hogy fegyvereket vagy segélyeket ajánlják fel Ukrajnának, és vezessenek be szankciókat Oroszországgal szemben.

Nagy valószínűséggel Kína – ahogy ezt már eddig is tette – segélyt hajlandó nyújtani Kijev számára, de fegyvereket biztosan nem fog adni, ahogy szankciókat sem fog bevezetni Oroszországgal szemben! Legalábbis a kínai külügyér nyilatkozata már a tárgyalások előtt erre utal.

Ajánlott Cikkek