Hírek Vélemény-cikkeink

Peking-Moszkva tengely

Megint egy kicsit messzinek tűnő dolog lesz a téma, de ez olyan horderejű történet, ami minden bizonnyal kihat majd a mi hétköznapjainkra is. Igen, mert nem másról van szó, mint hogy az USA agresszivitása lassan összetereli a két másik óriást. Márpedig, ha Kína és Oroszország komolyan gondolja az együttműködést, ott kő kövön nem marad!

Gondoljunk bele; Oroszország a világ legnagyobb energia-hordozó kincse felett rendelkezik, és a kitermelése mára elérte, sőt meg is haladta a volt szocialista időket, pedig az ország területe jóval kisebb, mint a Szovjetunióé volt. Míg a ’90-es években sok esetben alig, vagy nem tudták teljesíteni – jóval kisebb volumenű – szállításaikat, mert annyira lerohadt az előző rendszerről rájuk maradt, és jó ideig nem igazán karbantartott eszközpark, addig ma már arra is futja, hogy például az Északi áramlatot orosz cégek fejezzék be (az USA szankció-fenyegetése miatt az európai kivitelezők leálltak).

Kína pedig – mondani sem kell – az az ország, ahol minden (is) készül, és ha ma Kínában valami grimbusz keletkezi egy-egy gyárban, azt a világon mindenütt megérzik, mert az, aki nyereséget akar termelni, az Kínában gyártat! És mára itt is jelentős változások álltak be! Míg korábban azzal tudták bevonzani a befektetőket, hogy a dolgozók egy tál rizs ellenében éjjel-nappal dolgoztak, mint a gép, mára viszont a keresetek jelentősen magasabbak, ugyanakkor a rohamosan terjedő csúcstechnológia továbbra is komoly versenyelőnyt jelent (na meg a mesterségesen alulértékelten tartott jüan/renmimbi).

Szergej Lavrov ma kezdi meg kétnapos látogatását Kínában, de már előre megágyazott a témáknak azzal, hogy magas szintű együttműködést sürgetett az amerikai hegemóniával szemben. A kínaiak sokkal simulékonyabbak, mint az oroszok, de van az a pont, amikor igenis befeszülnek. Az oroszok egyébként is elég sarkosak, de most nem is az ukrán helyzet, hanem az Északi áramlat és a Balkán áramlat blokkolása különösen felbőszítette őket, ahogy a kínaiakat az ujgurokat ért atrocitások felemlegetése… Figyelem! Az mindegy, hogy kinek van igaza a témákban, a lényeg az, hogy ha a két ország egymás karjaiban találja magát, akkor az USA nagy terve nagyon rossz véget érhet!

Mert bizony a két hatalmas ország olyan adottságokkal és képességekkel rendelkezik, amit nehezen tudna az Államok ellensúlyozni! És ha így lesz, az USA akkor fogja igazán sajnálni, hogy Európát kiskorúként kezelve gyámkodott felette, de soha nem engedte meg igazából, hogy globális szinten értelmezhető, egységes európai haderővel rendelkezzen. Mert bizony nem a nyersanyagok és a munkaerő meg a fejlett technológiák nem csak LCD-panelekben, meg elektromos autókban, mobilokban és egyéb szórakoztató-elektronikai eszközökben ölthetnek testet, hanem fegyverek formájában is!

Az oroszok katonai költségvetése az utóbbi években összeomlott – mondják egyesek. Igen, mert dollárban számolnak, és a rubel elég rendesen gyengült, csakhogy az oroszok maguk gyártják fegyvereiket, a külföldi beszállítás minimális! De ha mégis kell valami igazán modern, igazán high-tech, akkor most ott van Kína, aki ráadásul megszámolhatatlanul sok pénzzel is bír!

Igen, kedves amerikaiak; amíg ti nem voltatok hajlandók dolgozni, csak dolgoztatni, azok, akik kényes ízléseteket kiszolgálták, szép lassan elkérték az összes pénzeteket! Most persze kapálóztok, és Európát is erre a sorsra szánjátok, de reményeink szerint ez utóbbi nem fog sikerülni! Az viszont szinte biztosra vehető, hogy ha Peking és Moszkva komoly lehatározásra jut az USA hegemóniájának letörésére, akkor azt meg is teszik, és minden eddiginél jobb esélyük is van rá, hogy sikerrel járjanak!

Ezen a ponton pedig megfontolásra ajánljuk Európa vezetőinek, hogy talán fontolják meg jobban kivel barátkoznak – és kivel nem!

Ajánlott Cikkek