Hírek

Pentagon helyettes vezetője szerint az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlenségi mozgalmát

Az Egyesült Államok nem támogatja Tajvan függetlensége felé tett lépését. Ez a Pentagon augusztus 8-i, hétfői sajtótájékoztatóján történt – mondta Colin Kahl, az Egyesült Államok politikai ügyekért felelős védelmi miniszterhelyettese, írja a RIA Novosti .

„Nem támogatjuk Tajvan függetlenségi mozgalmát. A mi politikánk nem változott – ez a status quo támogatása” – mondta Kahl. Rámutatott, hogy Kína megváltoztatta politikáját ebben a kérdésben, és megpróbálja “kikövezni az utat egy új status quo felé”. Kahl elmagyarázta, hogy a Tajvani-szorosban folyó tevékenységről van szó. „Ezzel Peking egy új normálisat kíván létrehozni” – tette hozzá.

A Pentagon helyettes vezetője hangsúlyozta, hogy a Tajvan körüli helyzet súlyosbodása egyik félnek sem, de az egész világgazdaságnak sem érdeke, mivel a sziget a félvezetők “70-90 százalékát” szállítja, ami a körülötte lévő feszültség növekedése miatt globális kockázati tényező.

A Kína és Tajvan közötti kapcsolatok súlyosbodására Nancy Pelosi, az Egyesült Államok Képviselőházának elnöke augusztus 2-án tett látogatásának hátterében került sor Peking az egy Kína elvének megsértésének és az ország állami szuverenitásának megsértésének tekintette az amerikai politikus utazását.

A kínai hatóságok bejelentették a Tajvan körüli hadgyakorlatok további folytatását, amelyeket Pelosi szigeti látogatása után telepítettek. Kezdetben augusztus 7-én kellett volna véget érniük. A KNK megígérte , hogy rendszeres gyakorlatokat tart a Tajvani-szorosban.

Ajánlott Cikkek