Hírek

Pentagon: Nagy orosz offenzíva készülődik!

John F. Kirby, a Pentagon sajtótitkára véleménye szerint nem visszavonulást, hanem átcsoportosítást hajtanak végre az orosz csapatok. Biden pedig annak adott hangot, hogy nem szabad hátradőlni, folytatni kell a szankciós politikát. Mindkét nyilatkozat arra enged következtetni, hogy az Egyesült Államokban nem hisznek a tegnapi béketárgyalási forduló utáni pozitív hangvételű orosz nyilatkozatoknak.

Borítóképen: Orosz rakéták lőtték le az Ukrán Határőrséget Kijev régiójában, a fehérorosz határ közelében, 2022.02.24 (forrás: https://dpsu.gov.ua/ua/news/vidbuvsya-obstril-odnogo-z-obktiv-derzhavnoi-prikordonnoi-sluzhbi-ukraini-v-kiivskiy-oblasti-ymovirno-z-raketnogo-ozbronnya/ via commons.wikimedia.org, szerző: Сергей Васильевич Дейнеко, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Nem tudhatjuk, hogy mi a propaganda, és mi a valós közlés, de az tény, sokakat meglepett az orosz tárgyalódelegáció nyilatkozata, és a Kijev, valamint Csenyihiv térségében bejelentett „jelentősen csökkentett katonai tevékenység” bejelentése is.

„Az elmúlt napokban történt-e bármilyen mozgás néhány orosz egység részéről Kijevből? Igen. Úgy gondoljuk, hogy igen. Kis számban. De ez egy átcsoportosítás, nem pedig valódi visszavonulás, és mindannyiunknak fel kell készülnünk arra, hogy figyeljünk egy nagyobb offenzívára Ukrajna más területei ellen.”

A Pentagon sajtótitkára tehát azt állítja, hogy az orosz csapatok csak átszervezik magukat, ami az ő olvasatukban azt jelenti, hogy átfogó támadásra készülnek. Logikus lépés lenne, hiszen az ukránok mára már nem rendelkeznek érdemi légvédelemmel és légierővel, a létfontosságú infrastruktúrákat pedig olyan veszteségek érték, hogy egy totális támadás esetén nem tudnának olyan ellenállást kifejteni, mint eddig.

„Van lehetőségük, egy lehetőség, amelyet az elmúlt hónapban sokszor elszalasztottak, hogy véget vessenek ennek a háborúnak, és ezt felelősségteljesen tegyék, és jóhiszeműen tárgyaljanak. Reméljük, hogy ezt megteszik. De a háború ma véget is érhetne, ha Putyin helyesen döntene, és valóban kivonná minden erejét Ukrajnából, és tiszteletben tartaná az ukrán szuverenitást.”

Ezek is a szóvivő szavai, amiből világosan látszik, hogy a Pentagonban mennyire másképp látják a világot, mint ahogy az valójában létezik. Vagy másképp akarják láttatni… Arról ugyanis biztosan tudniuk kell, hogy a Kreml addig nem vonja ki csapatait, amíg nincsenek garanciákkal megtámogatott megállapodások, melyeket Moszkva is elfogad, és aláír.

Nem, Putyin addig nem vonja ki csapatait, amíg el nem ér egy olyan tárgyalási pozíciót, ami lehetővé teszi sokszor hangoztatott céljait.

Ajánlott Cikkek