Hírek

Peszkov: A Kreml optimista a donbászi hadművelettel kapcsolatban

A Kreml optimista a Donbász védelmét célzó különleges katonai művelet előrehaladását illetően. Ezt Dmitrij Peszkov, az Orosz Föderáció elnökének sajtótitkára jelentette be június 6-án újságírók előtt. Az elemzők becsléseit azonban nem kommentálta.

Borítóképen: Donbász régiójának térképe (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Goran_tek-en, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

„Természetesen osztozunk az optimizmusban, de ami a részleteket illeti, ezt nem kommentáljuk, és úgy gondoljuk, hogy ez a Honvédelmi Minisztérium kiváltsága” – mondta.

Andrej Kartapolov, az Állami Duma Védelmi Bizottságának elnöke pár napja kijelentette, hogy az ellenséges cselekmények lebonyolításával kapcsolatos szemléletváltás után Oroszország gyakorlatilag megszűnt veszteségeket szenvedni. Elmondta, hogy a harci műveletek megközelítése megváltozott, miután az orosz hadsereget elkezdték megállítani és demonstratív módon gúnyolni őket. Azt a várakozását is közölte, hogy a mai különleges hadműveletet „szigorúan a hadtudomány szerint” hajtják végre.

Roland Kater nyugalmazott altábornagy, német katonai szakértő május 31-én elismerte, hogy az Orosz Föderáció néhány napon belül átveheti az egész Donbászt. Úgy véli, hogy az orosz katonai taktika magában foglalja a Krím-félsziget szárazföldi folyosójának megerősítését, beleértve Mariupolt és más kikötőket is.

Azt pontosan nem tudjuk, hogy mi az a taktikai változtatás, amit az oroszok végrehajtottak, de meg kell hagyni, hogy mostanában mind a Kreml, mind a nyugati szakértők egyöntetűen állítják, hogy felgyorsultak az események.

Nyugati oldalon nem lenne meglepő, ha tudnának az ukrán erők fronton tapasztalható harcképességéről, állományukról, és felszereltségükről (ahogy ezt az orosz fél is biztosan egész pontosan tudja), amiről az a hír járja, hogy nem éppen ideális, de a változást mégis az orosz fél magatartása okozhatja.

Peszkov megszólalása arra enged következtetni, hogy korábban politikai okokból esetleg voltak olyan döntések a hadvezetésben, amelyek hátráltatták az orosz erőket, de most tisztán a hadviselés szabályait alkalmazzák, ami értelemszerűen hatékonyabb hozzáállás.

Mi következi ezek után? Abban az esetben, ha a Donbászt elfoglalják az orosz erők, a nyugatabbra fekvő nagyvárosok következhetnek. Gondolunk itt elsősorban Zaporozsjéra (Zaporizzsja), de akár célpont lehet Krivoj Rog (Krivij Rih) is. Mikolajiv és Odessza egy későbbi lépésben kerülhet célkeresztbe.

Ajánlott Cikkek