Hírek

Peszkov: Mi történt? A szankciós lobbik őrületét látjuk

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője elárulta, hogy miért kérik a gáz ellenértékét rubelben. Fejtegetéséből kiderül, hogy nem provokatív szándékkal állnak át a rubelre a dollár és az euró helyett, hanem azért, hogy az energiahordozóért kapott pénz megőrizze értékét! Ezek szerint a rubel értékállóbb lenne, mint a dollár? Nem, erről nemzetközi viszonylatban szó nincs, de Oroszország belső viszonyait tekintve igen!

Borítóképen: Dmitrij Peszkov (forrás: kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента России, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Ennek oka pedig éppen a Peszkov által szankciós őrületnek nevezett jelenség. Az oroszok ugyanis rájöttek, hogy ha dollárban kereskednek a gázzal, az erősíti a dollárt (vagy fékezi gyengülését – nézőpont kérdése). Ez önmagában nem lenne baj, mert rubelben számolva az orosz cégeknek egyre nagyobb a bevétele, ugyanakkor a rubel gyengülése a belföldi piacról származó bevételeiket – amelyek nyilván rubelben érkeznek be – elértékteleníti. Legalábbis akkor, ha ezeket aztán dollárban vagy más fizetőeszközökben, külföldről beszerezhető termékekre fordítja.

Ez eddig nem igazán érdekelte az oroszokat, mert bőven rendelkeztek devizatartalékokkal, de most valami megváltozott:

„Mi történt? A szankciós lobbik őrületét látjuk – a történelem legnagyobb szankcióteher most az Orosz Föderációra nehezedik. És ezen kívül, mint tudják, lefoglalták azon devizatartalékainkat, amelyek más országokban voltak.”

Peszkov tehát nem állít mást, mint azt a tényt állapítja meg, hogy a lefoglalások okán nem tudnak/akarnak dollárban, vagy euróban teljesíteni, amikor az államkötvényieket törlesztik.

Ha viszont rubelben törlesztik – mint ahogy azt bejelentették – akkor nagyon nem mindegy a rubel árfolyama! Ha ugyanis gyengül a rubel, egyre többet kell fizetni, ha pedig ehhez fedezet kell, pénzt kell nyomtatni, ami viszont újabb inflációt jelent azon túl, hogy a gyengülés már önmagában is inflációs nyomást jelent.

Márpedig Oroszországban ma (még?) kisebb az infláció, mint az USA-ban, vagy Európában, vagy akár az OECD országaiban. Mi ennek az oka? Ez is csak a szankciós politika oka, mert Oroszország a szankciók bevezetése (2014) óta egyreinkább önellátó lett, így, ha a nemzetközi piacokon emelkednek bizonyos termékek árai, az nem biztos, hogy megjelenik Oroszországban, ugyanis nem biztos, hogy nekik külföldről kell beszerezni, illetve lehet, hogy ez nem is lehetséges a szankciók miatt!

És most a kérdés: Van értelme a szancióknak?

Ajánlott Cikkek