Hírek

Polgárháború Amerikában?

Igen, lehetséges. Legalábbis ezt állítja Ray Dalio, a világ legnagyobb hedge fundjának, a Bridgewater Associates-nek a vezetője. Azt mondja, a szélsőséges csoportok, illetve a társadalom veszélyes, két részre szakadása miatt nem lehet irreális forgatókönyvnek tekinteni, hogy 10 éves belül polgárháború törjön ki az Egyesült Államokban. Érdekes gondolatok, és jó mutatja, az amerikai társadalom gyermekded mivoltát, hogy amikor valódi politikai szembenállással találkozik, azonnal a feje tetejére áll…

Borítóképen: Gyújtogatás Minneapolisban (forrás: The New York Times)

Mert most ez történik; Trump és Biden felrúgta az eddigi politikai operettgála hagyományait, mert ők tényleg gyökeresen mást gondolnak a világról, és abban Amerika helyéről. Ezt szépen úgy szokták megfogalmazni, hogy megszűnt „nemzeti” minimum, ami mindeddig összetartotta az Egyesült Államokat. Eddig ugyanis majdnem mindegy volt (mert csak nüansznyi különbséget jelentett), hogy a választásnak nevezett színjáték (színjáték az elektori rendszer miatt…) után a demikorata, vagy a republikánus elnökjelölt került ki győztesen.

Persze voltak mindig más próbálkozók is, de azok rendre elbuktak, és a végén a magának monopol helyet kiharcoló két párt került ki győztesen.

De mi történt? Hogyan szűnt meg az a nagy egyetértés, ami oly sokáig fennállt? Az egyik oldalon (Trump) egy olyan Amerikát akar látni, ami korábban volt; hazafias és harcias, ugyanakkor inkább befelé forduló, olyan állam, ami újra a világ egyik nagy termelőjévé válik. Trump felfogása szerint ez az út járható, mert úgy gondolja, nem fenntartható az a gazdasági (és társadalmi modell), ami szinte kizárólag a fogyasztásra, és a világuralmi státuszára épül.

Ezzel szemben Biden egyre nagyobb teret enged a „haladóknak”, akik – kívülről nézve – leginkább a baloldal eszközrendszerét használva a társadalom gyökeres átalakítására törekednek. Olyannyira beleívódott a mai washingtoni vezetés gondolatvilágába mindez, hogy kommunikációjában megjelenik az az „új-normális”, amitől Trump szavazói sikítófrászt kapnak.

És persze ehhez kifelé egyre erőszakosabb magatartás társul; folyamatos támogatást kap Izrael, és Ukrajna, és persze Tajvan, hogy feszültséggócként instabil helyzetet tartsanak fenn, hogy Amerikának legyen ideje, és ereje arra, hogy a két nagy ellenséget (Oroszország és Kína) újra lekörözze, vagy – egyes területeken – legalább beérje.

Amerika ugyanis meglehetősen belekényelmesedett abba a helyzetbe, hogy egyeduralkodóként ül a világ tetején. Elfeledkeztek arról, hogy az élet nem áll meg, a világ mindig kitermeli az ellenlábasokat!

De vissza az Államokba! Nemrég három nyugalmazott tábornok véleménycikkében azt írta, hogy katonai puccs, és polgárháború következhet. Érvelésüket arra építik, hogy 124 nyugalmazott tábornok és admirális írt alá egy olyan levelet, amely a 2020-as választás eredményeit vitatta.

És – mint írják – 2024-ben egyszoros választási eredmény újra felszíthatja a tüzet, és a katonák – mint a társadalom tagjai és szavazók – bizony könnyen kirobbanthatnak fegyveres összetűzéseket!

Ne feledjük, hogy az USA nem csak a világ legnagyobb katonai arzenálját halmozta fel, hanem a lakosság kezén lévő fegyverek száma is döbbenetesen magas! A katonák elég speciális szemszögből – kicsit talán beszűkülten – látják a világot, így a jövőre vonatkozó várakozásaik is elég leegyszerűsítők, de Ray Dalio, a profi befektető kissé szélesebbre tárja az ablakot, amikor hasonló megállapításra jut. Ő azt mondja, hogy – és számokkal is alaposan alátámasztja -, hogy a társadalmi megosztottság olyan szintet ért el, ami talán még sosem volt. Mi csak egy adatot idézünk be:

„A demokraták 80%-a úgy gondolja, hogy a Republikánus Pártot rasszisták irányítják, míg a republikánusok 82%-a szerint a Demokrata Pártot szocialisták irányítják.”

Az egyik oldalon a QAnon összeesküvés hívei, míg a másik oldalon a BLM és más, társadalmi igazságossághoz köthető mozgalmak azok, amelyek felrúgják a meglévő társadalmi rend szabályait. Előbbiek a Capitolium ellen intéztek támadása, utóbbiak pedig tüntetés címszó alatt gyújtogattak, fosztogattak Amerika nagyvárosaiban.

A probléma tehát abban áll, hogy ma már nem ellenfélnek, hanem ellenségnek tekintik egymást a demokrata és republikánus táborok, ez pedig egyértelmű táptalaja a szélsőséges csoportok megjelenésének, illetve szaporodásának!

Külön érdekessége a történetnek, hogy ma az állam mintha semmit nem akarna tenni a szélsőséges csoportok ellen… Nem csak az LMBTQ és BLM, meg hasonló „igazságosztók” ellen nem lép fel, hanem  másik oldalon a szélsőjobbos csoportok ellen sem, pedig mindkét oldalon vannak olyan nyilvánosan böngészhető adatbázisok, amik meglehetősen nagy pontossággal megjelölik ezeket a csoportokat.

De miért nem lép az állam? Miért hagyja a szélsőségek elburjánzását? Talán mert úgy gondolják, hogy a megosztottággal a politika nagyot nyer, mert amíg a csoportok egymással foglalkoznak, addig a sokkal lényegesebb kérdésekre sokkal kevésbé figyelnek.

Ez pedig kényelmes kormányzást tesz lehetővé. Valójában pedig annak a törekvésnek a megtestesülése, amivel az állam le akarja rázni magáról a választói kontrollt…

Ezt persze megteheti az elnök, illetve a szélesebb értelemben vett politikai vezetés, de amikor azt látjuk, hogy a világ másik felén azonnal beavatkozik jogsértésekre hivatkozva, otthon meg nem tart egy kis rendet sem, akkor végtelenül hiteltelenné válik az egész! Márpedig Afganisztán után Amerikának igencsak tepernie kellen azért az elismertségért, ami korábban megvolt, és ami korábban már önmagában elég volt egyes problémák megoldására.

Tényleg reális lenne egy polgárháború?  Ray Dalio azt mondja, hogy 30%-os esélyt ad arra, hogy 2030-ig polgárháború robbanjon ki az Államokban, amely szerinte hiába inkább valószínűtlen, mint valószínű, de akkor is „vészesen nagy kockázat”.

Azt mi innen nem tudjuk megítélni, hogy mennyire reális a felvázolt lehetőség, ugyanakkor az a véleményünk, hogy amikor az amerikai választónak felnőttként kellene viselkednie, amikor valós választás elé állítják, képtelen megbirkózni a feladattal!

Ideje lesz felnőni!

Ajánlott Cikkek