Magyarság Nagyjaink Történelem Történelem Videók

Pulvári mérnök hangos filmfelvevő gépe

„A Magyar Filmiroda, amely 1931 végén vette bérbe a fővárostól a Pedagógiai Filmgyár Hungária-körúti telepét, másfél év alatt mintaszerű filmüzemet rendezett be ezen a helyen. Vitéz leveldi Kozma Miklós és Taubinger Zoltán igazgatók pénteken mutatták be a Filmiroda gyárát a sajtónak abból az alkalomból, hogy a magyar találmányai és gyártmányú gépeket üzembe helyezték.”

Borítóképen: Pulvári-rendszerű magyar hangosfilm-felvevőgép (MFI) – 1937

A fenti idézet egy rövid cikkből való, a Kis Ujság 1933. június 18.-án megjelent számából. Az MFI (Magyar Filmiroda) eredetileg heti filmhíradók készítésére jött létre, de Pulvári Károly olyan új gépeket fejlesztett, amelyekkel immár lehetősége volt az MFI-nek arra is, hogy játékfilmeket forgassanak!

Mit ez a találmány? Nos, egy olyan hangfelvevő gépet szerkesztett, ami a filmmel szinkronban vette fel a hangot, de arra is lehetőséget biztosított, hogy utólag szinkronizálják a készülékkel rögzített anyagot!

A találmányhoz hasonlók már voltak a világban, de a Pulvári-féle rendszer hordozható volt, így felhasználása szélesebb körű volt, és a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően a harmincas évek közepére a minőség egyenértékű volt a külföldi noiseless gépekkel!

És ami aztán igazán nagy erőssége volt a gépnek, az nem volt más, mint hogy a külföldről beszerzett gépek árának töredékéért beszerezhető volt a Pulvári-féle hangrendszer!

Hogy miként is működött, arról szerencsére marad felvétel. Pont erről ne lenne?

Ajánlott Cikkek