Hírek

Pushkov szenátor rámutatott, hogy Lengyelország gázt vásárol Oroszországtól, a Moszkva felé irányuló agresszió ellenére

Alekszej Puskov , a Szövetségi Tanács tagja a Telegram csatornájában rámutatott Lengyelország megtévesztésére. A szenátor szerint Varsó a Moszkva elleni agresszív támadások ellenére továbbra is vásárol orosz gázt.

Varsóban azt mondták, meg tudnak lenni orosz gáz nélkül. Azt elfelejtették hozzátenni, hogy mindezt úgy hogy Lengyelország ugyanazt az orosz gázt most Németországtól vásárolja. 

Alekszej Puskova Szövetségi Tanács tagja

Korábban Piotr Naimsky , a lengyel kormány által a stratégiai energetikai infrastruktúra felhatalmazottja azt mondta , hogy a köztársaság képes megélni az Európába irányuló orosz gázellátás nélkül, és az ország gáztárolói már teljesen megteltek. Azt is hozzátette, hogy Lengyelország infrastruktúrája lehetővé teszi a gáz fogadását más államokból is.

Az Európába irányuló szállítások esetleges megszakítása

A Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) vezetője, Fatih Birol arra szólította fel az uniós hatóságokat , hogy készüljenek fel az orosz gáz teljes leállítására és a szállítás jövő télen történő leállítására. 

Vlagyimir Demidov közgazdász, nemzetközi erőforrás- és energiapiaci szakértő pedig nem látta előfeltételeit vagy objektív okait annak, hogy leállítsák az orosz gázszállítást Európába. Véleménye szerint, ha ez megtörténik, és az országok megtagadják az oroszországi energiát, akkor zavargások, tiltakozások lehetségesek, hiszen az áramhiányt idén nem lehet alternatív módon pótolni.

Az európai államok akciói

A Svéd Energia Ügynökség úgy döntött , hogy a gázhelyzet miatt korai előrejelző rendszert hirdet. A szervezet szerint ugyanakkor jelenleg is stabil a helyzet az ország gázellátásával. Azt is megjegyzik, hogy a készletek “eléggé tele vannak őszig”.

Vaclav Bartushka , az energiabiztonságért felelős cseh biztos a honfitársai sorsa miatt aggódva megígérte , hogy az ország hatóságai mindent megtesznek annak érdekében, hogy gázhiány esetén az emberek ne maradjanak fűtés nélkül . A hatóságok képviselője egyebek mellett bejelentette, hogy kész “mindent felégetni”, ha a szükség úgy kívánja.

Ha ezen a télen elzárják a gázt, mindent elégetünk, hogy legyen fűtés és áram a lakásokban .

Václav Bartushkaenergiabiztonságért felelős cseh biztos

Németország a gázhiánytól is tartva megállapodott az Egyesült Államokkal a hosszú távú szállításról. A német EnBW Energie Baden-Wuerttemberg AG hosszú távú megállapodást írt alá cseppfolyósított földgáz (LNG) vásárlására az amerikai Venture Global LNG exportőrtől. A szerződést 20 évre kötötték.1,5 millió tonna LNG

az amerikai cég 2026-tól évente szállítja az EnBW-t

A Reuters rámutatott , hogy a németországi és számos más európai ország oroszellenes szankciói miatti gázellátási válság miatt recesszió kezdődhet. Hangsúlyozzák, hogy a válsághelyzetben lévő Európa keresi a lehetőségeket a kínálat növelésére harmadik országokból érkező vezetékeken keresztül, de a legtöbb alternatív termelő már elérte a termelési határt.

Ajánlott Cikkek