Talán tiszteletlenségnek hat, ha a világ legnagyobb játékosát „leöcsizzük”, de ez volt a beceneve, és az a történet, amit most adunk közre, egy olyan korból származik, amikor még bizony minden joggal nevezhették Puskás Ferencet Öcsinek…

Borítóképen: Puskás Ferenc

Annak igyekeztünk utánajárni, hogy mikor kapta a becenevet a magyar futballzseni, de csak annyit sikerült kideríteni, hogy már az általunk ismert első, nyomtatásban megjelent cikkben már Öcsiként mutatják be, mi több, a cikk címe is ez; Puskás Öcsi.

Hihetetlen dolgokra képes a sors – na meg persze a tehetség és a szorgalom! -, hiszen az 1943. október 31.-én megjelent Nemzeti Sport cikkében a Kispest gondjairól írnak, ezért Puskás Öcsi lehet a beugró, akkor még épp csak elmúlt 16 éves – a cikk állításával ellentétben! -, de máris igen komoly, és utólag borzongtató kijelentést tesz a jövőről! Íme a rövid cikk:

„A Kispest összeállítási gondokkal küzd. Pénteken Badics is jelentkezett Szokody elnöknél és bejelentette, hogy fáj a válla, tehát nem „vállalhatja” a játékot. Szokody elnök erre azt mondta, hogy esetleg Puskás öcsi lesz a középcsatár. A Kispest újdonsült középcsatára 16 éves sincs és így beszél:

Azt hiszem, hogy Szusza sem volt sokkal idősebb, amikor az Újpestbe került. És rövidesen válogatott is lett. Számomra is nyitva áll ez az út…

A kis Puskás Puskás Ferencnek, a Kispest volt edzőjének a fia. Az apja tíz évvel ezelőtt még játszott a Kispestben…”

Számomra is nyitva áll ez az út… Nyitva állt, mert megküzdött érte, és talán a már akkor önbizalomtól duzzadó siheder sem gondolta, hogy az általa említett, mindössze négy évvel idősebb Szusza Ferencet – aki szintén nemzetközi szinten jegyzett sztár volt! – még túl is szárnyalja, és hogy ő lesz az Aranycsapat vezére.

Ajánlott Cikkek