Hírek

Putyin a határmenti orosz területek várható támadásáról beszélt

Az orosz elnök véleménye szerint Ukrajna támadásra készült, amikor az orosz hadsereg megindult Ukrajna irányába, így sikerült megelőzni a Krím, valamint Luhanszk és Donyeck elleni támadást. Ezzel tulajdonképpen azt mondja, hogy az orosz támadás védekező jellegű lépés volt. Az igazságot valószínűleg soha nem fogjuk megtudni, de az tény, hogy az egyre jobban felszerelt ukrán erők java a Putyin által említett térségek közelében voltak.

Borítóképen: Ukrajnát, Oroszországot, a Krímet, az oroszbarát erők által birtokolt Donbász régiót és a közeli országokat ábrázoló térkép. Ian Jopson, Fox Digital (Fox News)

Természetesen az ukrán álláspont teljesen más, ők azt állítják, hogy a védelem megerősítése volt a cél részükről. Még egyszer mondjuk, az igazság nem derül ki, de az is tény, hogy Ukrajna sem korábban, sem most nem ismeri el a Krím orosz fennhatóságát, ahogy a szakadár köztársaságokat is Ukrajna szerves részének tekinti, ilyen formán pedig egyébként jogában állt volna fegyveres erővel visszaszerezni azokat – persze csak akkor, ha kivesszük a képből a minszki megállapodást, amit soha nem tartott be Kijev (megjegyzendő; az oroszok sem…).

Putyin a kívülről érkező fenyegetést “teljesen elfogadhatatlannak” nevezte. kijelentette, hogy „egy újabb büntetőakcióra készülnek”, valamint Oroszország és Donbász inváziójára. Emellett a NATO-blokk „megkezdte az országhoz közeli területek aktív katonai fejlesztését”.

Ugyanakkor, ahogy az orosz vezető hangsúlyozta, az ország képes volt megelőző visszautasítást adni az agressziónak és a veszélynek, amely „napról napra nőtt”.

„Kényszer, időszerű és egyetlen helyes döntés volt – egy szuverén, erős, független ország döntése” – mondta az elnök.

Befejezésül hozzátette, hogy az orosz hadsereg és a donbászi milícia „saját földjén harcol, ahol őseik legyőzték az ellenséget”.

Ajánlott Cikkek