Hírek

Putyin: A vállalkozások aktívabban vegyenek részt a Kínával közös projektekben!

A jelenlegi feltételek mellett az orosz kis- és középvállalkozások aktívabban bekapcsolódhatnának a Kínával közös projektek megvalósításába. Ezt a véleményt fejtette ki április 20-án, szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök.

Borítóképen: Putyin elnök a Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnökével az Oroszország és Kína közötti diplomáciai kapcsolatok 70. évfordulója alkalmából rendezett gálán (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

„Kína a legnagyobb kereskedelmi és gazdasági partnerünk, több mint 100 milliárd dollár (kereskedelem). És nem az olajjal, gázzal, légi közlekedéssel, gépészettel, atomenergiával kapcsolatos nagy projektekről beszélek” – mondta az „Oroszország a lehetőségek országa” elnöki platform felügyelőbizottságának ülésén.

Mint egy hete közölték, az Oroszország és Kína közötti kereskedelmi forgalom január-márciusban éves szinten 28,7%-kal nőtt, és elérte a 38,17 milliárd dollárt.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter március 30-án bejelentette Oroszország elkötelezettségét a Kínával fenntartott kapcsolatok fenntartható és következetes fejlesztése iránt. Az orosz miniszter megjegyezte, hogy a „nemzetközi kapcsolatok történetének jelenlegi súlyos szakasza” után Moszkva és Peking hasonló gondolkodásúakkal együtt a „többpólusú, igazságos, demokratikus világrend” felé halad.

Úgy tűnik tehát, hogy az orosz-kínai kapcsolatok nem csak a szavak szintjén működnek, hanem a gazdaságban, kézzelfogható eredmények formájában is. Nem kell hozzá nagy logikai bravúr, hogy hamarosan lesznek támogatások a kis- és közép vállalatoknak ahhoz, hogy a kínai gazdasági kapcsolatokban aktívabb szerepet vállaljanak!

Úgy tűnik, ez az együttműködés nem kell most Európának…

Ajánlott Cikkek