Hírek

Putyin: „…az Egyesült Államok kész megküzdeni Oroszországgal „az utolsó ukránig”

Nem az egytértés okán, hanem azért osztjuk meg Vlagyimir Putyin gondolatait, mert úgy gondoljuk, hogy igen fontos az, hogy mit gondol, mert ő az, aki talán a legnagyobb hatással van a háborús eseményekre. Nem mindegy tehát, hogy ő hogyan látja a helyzetet!

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnökkel – 2015 (forrás: Kremlin.ru via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента России, licenc: CC BY 4.0) A kép illusztráció

Mint azt korábban Szergej Lavrov orosz külügyminiszter elmondta, Oroszország célja, hogy „véget vessen a meggondolatlan terjeszkedésnek és az Egyesült Államok és ennek keretében a többi nyugati ország teljes dominanciája felé vezető útnak a nemzetközi porondon.” Putyin ezt így fogalmazta meg:

„Sokat beszélnek arról, hogy az Egyesült Államok kész megküzdeni Oroszországgal >>az utolsó ukránig<<  – és ezt mondják, mi is mondjuk, sőt, ez így van.”

Az orosz elnök azt állítja, hogy Ukrajna a Nyugat céljainak elérésének eszköze, ami nem függ össze az ukrán nép jólétével. Ez egyébként az Alekszandr Lukasenka fehérorosz vezetővel folytatott Blagovescsenszkben folytatott megbeszéléseket követő sajtótájékoztatón mondta, ahol kissé meglepő módon azt is elmondta, hogy „a Donbász védelmét szolgáló különleges katonai művelet” a tervek szerint halad, majd hozzátette, hogy a harcok veszteségekkel járnak, de Oroszország feladata az, hogy ezeket a veszteségeket minimalizálja.

„Ami Ukrajnában történik, az tragédia, de Oroszországnak nem volt más választása. A kérdés csak az volt, hogy mikor kezdődnek a harcok” – mondta még Putyin.

Az elsőként kiemelendő gondolat az, hogy a háborút – bár ukrán területen, ukrán katonák ellen vívják – valójában az Egyesült Államok ellen vívja Oroszország. Ezt korábban azért ennyire nyíltan nem jelentették ki az oroszok, még akkor sem, ha a támadásuk valódi oka nyilván Ukrajna NATO-tagsága, illetve a nyugati katonai eszközök Ukrajnába történő telepítése voltak!

Fontosak ezek a mondatok, mert kiderül, hogy Oroszország leginkább – a két szakadár népköztársaság mellett – az ukrán gazdasági erőforrásokat akarja, és talán az ország egészét mégsem szeretné elfoglalni. Vagy, csak most éppen a Donbász a prioritás, hiszen a nagyobb tervhez ez most a megoldandó legfontosabb feladat? Nem tudni, Kadirov mintha mást mondana…

Lehet azt mondani, hogy ezek a gondolatok csak egyféle narratívát jelentenek, csakhogy ezt az a szereplő mondja, aki a legnagyobb hatással van az eseményekre. Így tetszik, nem tetszik, nem hagyhatjuk figyelmen kívül!

Ajánlott Cikkek