Hírek

Putyin: Az ukrán haderő szisztematikus ágyúzást és légicsapásokat hajtott végre

Ukrajna büntető hadműveleteket hajtott végre Donbász lakói ellen, akik nem értettek egyet a puccssal. Ezt Vlagyimir Putyin orosz elnök jelentette be március 18-án, a Krím Oroszországgal való újraegyesítésének évfordulója alkalmából tartott Luzsnyiki arénában. Puccs alatt nyilván az Euromajdant, vagy Majdan-felkelést értette az orosz elnök.

Borítóképen: Putyin beszéde a katonai parádén Belgrád felszabadításának 70. évfordulója alkalmából. 2014. október 16. (forrás: http://eng.news.kremlin.ru/visits/23107 via commons.wikimedia.org, szerző: Elnöki Sajtó és Tájékoztatási Iroda, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció!

„Azok az emberek, akik a Donbászban éltek és élnek, szintén nem értettek egyet a puccssal. Azonnal büntető hadműveleteket szerveztek ellenük. És nem egyedül. Azonnal blokád alá helyezték őket, szisztematikus ágyúkból lövöldöztek, és légicsapásokat hajtottak végre” – mondta Putyin.

A helyszín nem véletlen: ez Oroszország legnagyobb befogadóképességű stadionja, és a korábban, 1992-ig Lenin Aréna néven nevezett létesítményt korábban az UEFA a legmagasabb 5 csillaggal tüntette ki. És azóta még két korszerűsítésen is átesett… De a lényeg mégis az, hogy az aréna 81.000 ember befogadására alkalmas!

A Putyin által említett Majdan-téri események előzték meg a szakadár köztársaságok lázadását, azaz most Putyin azt mondja, hogy az elszakadás, illetve az arra való törekvés, valamint a fegyveres harc 2014-ben az ukránok támadásai miatt következtek be, hiszen azokat a régiókat, amelyek nem értettek egyet az akkori rendszer megdöntésével, terror alatt tartották.

Ezen majd jól elvitatkoznak a történészek (tegyék az szakmai alapon!), a lényeg mégis az, hogy ezzel összefüggésben azt is elmondta az orosz elnök, hogy mindezt nem lehetett megoldani pusztán a szakadár államok területén – mert az csak annyit jelentett volna, hogy új frontvonalak keletkeznek! -, így tulajdonképpen meg is van a magyarázat arra, hogy miért törekszik Oroszország Ukrajna teljes megszállására.

A beszéd további részében Putyin elismételte a már korábban sokszor hangoztatott állítását, miszerint az ukránok 2014-től folyamatosan megszegték a Minszki megállapodásokban rögzített kötelezettségeiket, és 2021 végén már nyilvánosan is megtagadták a megállapodásban foglaltak végrehajtását. Állítása szerint február közepén állandósult a szakadár területek ágyúzását, és ezzel – pedig korábban is így történt! – az ukrán hatóságok az oroszok elleni népirtást követtek el a területen.

Ez tehát a Kreml, és személyesen Vlagyimir Putyin szemszögéből a történet. Lehet ezzel egyetérteni, meg vitatkozni is leve, de látni kell, hogy azért fontos, amit most elmondott, mert így legalább kiderültek tettei mozgatórúgói. Hazudik? Igen, minden politikus hazudik, vagy legalábbis az igazság egyenesét igyekszik a saját szempontjából legjobb görbévé alakítani, de itt és most nem ez a lényeg!

A beszéd legfontosabb üzenete, hogy Oroszország célja nem más, mint Ukrajna totális megszállása!

Ajánlott Cikkek