Hírek

Putyin: „Az utóbbi évek legmélyebb pontjára süllyedtek kapcsolataink”

Ahogy közeledik a június 14-i elnöki csúcs, egyre nyilvánvalóbb, hogy nem lesz valamilyen átfogó megállapodás. Legalábbis erre enged következtetni az orosz elnök NBC News-nak adott interjúja. Igazság szerint a találkozó dátumának kitűzése, és miután a két fél ismertette az általa preferált témákat, máris elkezdődött a tárgyalás Putyin most olyan ügyekben szólalt meg, amiket Biden jelölt meg, mint fontos megvitatandó témákat.

A teljes interjú majd csak június 14-én kerül bemutatásra, de a most bemutatott részletek máris jól megmutatják, milyen álláspontot foglal el Moszkva az adott témákban. A „bemelegítő kérdés” arra vonatkozott, hogy mit szól Biden azon kijelentéséhez, melyben gyilkosnak bevezte.

„Mindig is az orosz nép és az orosz állam érdekében jártam el. És ezek a különböző címkék a legkevésbé sem foglalkoztatnak.” – hangzott a válasz. Ez igaz is lehet, mert válaszként Putyin képeket közült, melyen Szergej Sojgu védelmi miniszterrel látható, hétvégi tajgai sétáján. Egy kedélyes piknik is belefért a lánctalpas terepjáróval megközelített idilli tájon.

forrás: a Kreml sajtóosztálya

Az orosz disszidensek haláláról is kérdezték Putyint, aki kategorikusan visszautasította a vádakat, miszerint Moszkva lenne a felelős, de sejtelmesen közölte, hogy az elkövetők közül egyesek már börtönben vannak…

A zsarólóvírusos támadásokkal kapcsolatos vádakat szintén elutasította, sőt, kifejezetten sürgette egy kiberbiztonsági megállapodás megkötését Biden-nel. Ezt újabb cáfolat követte azzal kapcsolatban, hogy Moszkva műholdas technológiával látná el Iránt.

Jól látható tehát, hogy az európai körútján éppen mos a G7 csoporttal folytat tárgyalásokat. Balra csatolt cikkünkben a program mellet a várható témákat is érintettük, és már most látható, hogy Putyin nem lesz rugalmas a Biden által felvetett kérdésekben.

Nem lesz tehát egyszerű dolga egyik elnöknek sem, de azért mi még mindig bízunk abban, hogy a mostani nyilatkozatok inkább csak a külvilágnak szólnak, a tárgyalásokon azonban konstruktívabb hozzáállást tanúsítanak majd a Genfi-tó partján.

Svájcban máris nagy a készültség, és a találkozó idejére légtérre vonatkozó korlátozások is lesznek, amik – az ígéretek szerint – nem érintik komolyan a polgári közlekedést. A földön sem aprózzák el; a rendőrség és más biztonsági szervek mellett a katonaság egy ezer fős kontingensét is bevetik a külföldi küldöttségek védelmére. És persze a megfigyelő műveleteket sem maradhatnak el…

Ajánlott Cikkek