Vélemény Vélemény-cikkeink

Putyin elengedi Belorussziát cserébe Ukrajnáért?

Érdekes fejleményeknek lehettünk szem és fültanúi a napokban. Moszkva idő előtt leállította a Fehérorosz kőolajfinomítók nyersanyag-ellátását, Washington pedig olyan üzeneteket küld, amikből arra lehet következtetni, hogy elengedi Ukrajna kezét… Pedig – mint azt láttuk – az Egyesült Államok kemény hangvételű megnyilvánulásai, és a hozzá hasonló orosz válaszokból azt lehetett gondolni, hogy nincs esély a megegyezésre. Vagy mégis van?

Hétfőn este, Londonban Antony Blinken amerikai külügyminiszter felszólalását így vezette be:

„Washington válaszolna bármilyen meggondolatlan vagy agresszív orosz lépésre, de nem törekszik az Oroszországgal fennálló feszültségek további eszkalációjára.”

Ez annyit tesz, hogy amíg nincs nyílt agresszió orosz részről, az USA nem fog tenni semmit azért, hogy segítse az ukránokat a Donbasz térségének teljes megtartása (értsd; autonómia megadása nélkül) érdekében. De még tovább is ment!

„Az Egyesült Államok a viszony további éleződése helyett azt szeretné, ha Oroszországhoz fűződő kapcsolatai stabilabbak, kiszámíthatóbbak lenne.”

Persze ez nem véletlen, hiszen a nyilatkozatra a G7 találkozó adott alkalmat, és ebben a csoportban azért Németországnak is van talán némi szava. Márpedig a németek nem szeretnék, ha gazdaságukat továbbra is nyomás alatt tartanák a szankciók… De Blinken még tovább ment!

„Vannak olyan területek, amelyeken az Egyesült Államoknak és Oroszországnak egyaránt kifejezett érdeke, hogy megpróbálja felkutatni az együttműködés lehetséges módjait.”

Ez elég egyértelmű jelzés, az esetleges orosz-amerikai csúcsra az Államok részéről úgy érkeznek, hogy megállapodást szeretnének. Vagy az már meg is született, csak formát is kell adni a háttérben zajló alkufolyamatnak?

A másik oldalról az a hír keltett feltűnést, hogy az orosz olajvállalatok – annak ellenére, hogy erre még nem kötelezettek egészen június 3-ig! – máris leállították a nyersanyag-szállítást Fehéroroszország finomítójának, a Naftannak. Ez pedig óriási érvágás, hiszen az fehérorosz kivitel 20%-a (!) finomított olajtermékek eladásából származik! Persze érthető is a lépés, hiszen, ha tovább szállítanak, akár az Európa irányába menő kivitelről is lemondhattak volna a kilátásba helyezett szankciók okán…

Putyin ebben látványosan nem „izmozik”, így feltehető, hogy ő meg Minszk kezét engedi el… Vajon ez véletlen egybeesés, vagy tényleg van valami a háttérben? Ezt alighanem csak akkor tudjuk meg, ha a csúcstalálkozó megtörténik…

Ajánlott Cikkek