Hírek

Putyin erőt mutat, a Nyugat hallgat…

Úgy tűnik, hogy nem „csak” a tárgyalóasztal mellett, hanem hadgyakorlaton is erősít Oroszország és Fehéroroszország. Az idei Zapad talán minden idők egyik legnagyobb hadgyakorlata lesz ebben a sorozatban, és közben az orosz elnök megmutatja azt is, hogy ez közel sem köri le haderejét; a Zapad-dal egyidőben a Jeges-tengeren is erődemonstrációt tart az orosz hadsereggel! Több szempontból is jelzésértékű a nagy kardcsörtetés, nézzük, milyen üzeneteket dekódoltunk!

Borítóképen: Zapad 2021 (forrás: Orosz Védelmi Minisztérium)

Nyilvánvaló, hogy az üzenet címzettjei közt ott van Zelenszkij, Ukrajna elnöke. A Zapad – többek közt – neki szól, azt mutatja meg a Kreml, hogy Fehéroroszország hű szövetségese, katonai fenyegetés pedig nem csak délen és keleten szorongatja Kijevet, hanem északi irányból is! Nem véletlen, hogy Zelenszkij – nyilván az óriási hadgyakorlatra reagálva – kijelentette;

„Lehetséges, hogy Ukrajna és a szomszédos Oroszország között totális háború alakuljon ki.”

Nyilvánvalóan Putyin és Lukasenka a válaszüzenet címzettje. Az ukrán elnök ezzel csatlakozott Olekszij Danilov kelet-ukrajnai konfliktus kapcsán elhangzott mondatához (kicsit kiterjesztve azt), mikoris az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács elnök így nyilatkozott:

„Az ukrán hadsereg csak a parancsra vár és máris felszabadítaná a megszállt területeket.”

Az ukrán vezetés szokás szerint hangzavarral válaszolnak, hiszen az ő katonai képességeik – bár jelentősen erősödtek, és nemrég 261.000 főre emelték a katonaság létszámát – közel nincs egy szinten az orosz-fehérorosz hadsereg szintjéhez. Ugyanakkor a NATO-val már egészen más lenne a helyzet, de…

A NATO-nak továbbra sem tagja Ukrajna. És ez nem véletlen, ugyanis nem szeretne senki egy olyan háborút, amit a volt Szovjetunió, avagy cári Oroszország területén kellene megvívni. Történelmi tapasztalatok szerint ez nem éppen az a térség, ahol a Nyugat sikert sikerre halmoz…

A Zapad-2021 gyakorlatra egyébként 200.000 katonát, mintegy 80 repülőgépet és helikoptert, valamint 760 haditechnikai eszközt, köztük 290 harckocsit, 240 ágyút, rakétavetőket és aknavetőket, valamint 15 hajót is mozgósítottak.

Ez pedig már Európának, illetve a NATO-nak is jelzés! Most ugyanis az Európai Unió határa mentén vonul fel az orosz-fehérorosz armada! Az üzenet pedig nem más, mint az, hogy ha átlépitek azt a bizonyos vörös vonalat, akkor ez vár rátok, ezért ne tegyétek!

Ha a NATO címzett, az annyit tesz, hogy Washington-nak is szól, Biden-nek pedig úgy szól az üzenet, hogy;

„A hadgyakorlat nem irányul senki ellen, de megtartásuk logikus, amikor más szövetségek, például a NATO aktívan növeli katonai jelenlétét a Szövetségi Állam határainak és az ODKB (a Kollektív Biztonsági Szerződés Szervezete) térsége közelében.”

Ezt Putyin közölte, és azt jelenti, hogy Oroszország képes arra, hogy a NATO erőket ellensúlyozandó mérhetetlen mennyiségű katonát, és hadieszközt halmozzon fel az ütköző-zónában. Az üzenet célja pedig egyértelműen az elrettentés! És ez már átvezet a másik, a Jeges-tenger térségébe tartott hadgyakorlatra, ugyanis ezzel – egy másik üzeneten túl – azt is nyomatékosítja Moszkva, hogy az a 200.000 katona közel nem a vége, „van még ott, ahonnan ez jött!”…

Az északon esedékes gyakorlaton 50 hadihajó, 120 repülőgép és helikopter, valamint a fegyveres erők 8000 tagja vesz részt.

Ez önmagában is külön jelentéssel bír, ugyanis arra erősít rá, hogy az Oroszországtól északra eső területek – egészen az Északi-sarkig! – orosz befolyási övezet, az ott fellelhető természeti kincsek az oroszoké, és az itt működtetett északi hajóútvonal Kína irányába szintén orosz ellenőrzés alatt áll!

Nem mellesleg azt is üzeni; ha Oroszországgal bárki is ujjat húz, kizárólag szárazföldi irányból próbálkozhat, mert a Krím erős bástya délen, míg északon annyi esély sincs egy sikeres tengeri katonai akcióra, mint délen. A szárazföldi erőket pedig a Zapad mutatja be, azzal, hogy közben pontosan tudható, hogy Örményország tájékán, és Afganisztán északi szomszédainál is jelentős orosz erők állomásoznak (nemrég itt is nagyobb hadgyakorlatok voltak…).

Putyin most megmutatja, hogy mire kell készülni egy Zelenszkij által emlegetett totális háború esetén, és azt is, hogy van még bőven utánpótlás, és vannak olyan eszközök is a Kreml kezében, amit nem fog mutogatni hadgyakorlaton, csakis élesben!

Nos, Moszkva emelte a tétet, a bemondás elhangzott, most a Nyugat jön! Ha jön…

Ajánlott Cikkek