Hírek

Putyin: „És ezt már most megtehetjük!”

Mit is? Azt, hogy a Cirkon bevetik – abban az esetben, ha az Egyesült Államok, vagy a NATO (ez a kettő ugyanaz…) rakétákat, vagy csapatokat telepít Ukrajnába. Ez pedig annyit tesz – mint mondja -, hogy erre „azonnali katonai választ kell adni”. Az orosz elnök világossá tette tehát, hogy hol is húzódnak bizonyos vörös vonalak. Ezt persze eddig is lehetett sejteni, de az érdekes, hogy éppen most került sor ennek a pontos meghatározásnak a közlésére.

Borítóképen: Putyin nem viccel (forrás: geopolitica.ru)

Pár napja írtunk a Cirkon újabb tesztjéről, amit sikerrel teljesített az orosz haditengerészet. Tudni kell, hogy a rendszer gyakorlatilag minden terepről indítható, így a szárazföldi alkalmazás ugyanúgy működik, mint a tengeri.

Nos, Putyin ezt mondta:

“Ha egy csapásmérő rendszer megjelenik Ukrajna területén, a repülési idő 7–10 perc, hiperszonikus fegyver bevetése esetén 5 perc. Mit tegyünk egy ilyen forgatókönyv esetén? Akkor valami hasonlót kell majd létrehoznunk azokkal szemben, akik ilyen módon fenyegetnek minket. És ezt már most megtehetjük.”

A New York Post arról is beszámolt, hogy Putyin kifejtette; reméli, hogy a nyugati akciókra nem kerül sor, hanem maradnak a józan ész határain belül, és végül győz a felelősségtudat, melyet országaik, és a nemzetközi közösség irányába kell, hogy tanúsítsanak.

Ez utóbbi gondolatból arra következtetünk, hogy ezúttal (sem) blöfföl Putyin, hiszen voltaképpen arra célzott, hogy a vörös vonal átlépése igen komoly beavatkozást von maga után, ami a teljes nemzetközi közösségre igencsak rettenetes hatást gyakorolna!

Az erőfölény a rakétatechnológiában nem kérdés, az amerikai védelmi erők vezetését pedig most különösen irritálhatja a dolog, hiszen éppen a napokban történt meg – talán Amerika történelmében először… -, hogy nem fogadták el a védelmi költségvetést, így egyelőre nem tudni, hogy miből gazdálkodik majd a haderő, és a haderőfejlesztés…

Putyin talán erre is gondolt, amikor éppen pont most tette meg bejelentését, de a közvetlen kiváltó ok, Anthony Blinken lett kollégájával megejtett találkozója lehet, ahol Bliknen kifejtette, hogy:

„Az Egyesült Államokat aggasztja, ami Ukrajna határánál történik.”

Majd elhangzott egy olyan mondat, ami az orosz medvét minden bizonnyal mindennél jobban irritál, nevezetesen, hogy Oroszország nagy árat fog fizetni, ha még egyszer erőszakot alkalmaz az ukrán nemzet függetlensége ellen.

Talán Blinken nem emlékszik, de az oroszok (akár a cári időkben, akár a kommunista érában) soha nem riadtak vissza a nagy áldozatoktól, nem ijedtek meg soha, ha nagy árat kellett fizetniük valamiért!

Persze azt sem szabad figyelmen kívül hagyni az időzítéssel kapcsolatban, hogy Denisz Smilhal megerősítette, hogy államcsínyt készítettek elő Ukrajnában az oroszok, méghozzá Rinat Ahmetov oligarcha segítségével. A történet nem kicsit sántít, ugyanis Ahmetov vagyona harmadára, negyedére olvadt a kelet-ukrajnai orosz beavatkozással (komoly gazdasági érdekeltségei voltak a térségben), de mégis Kijevben maradt, mert azért a nyugati részeken is van némi vagyona…

Nem mellesleg egyébként Ahmetov kikérte magának a gyanúsítást, és annak ellenére, hogy mivel gyanúsítják, nem hallottunk olyan hírt, hogy letartóztatták volna, vagy elfogatóparancs lenne érvényben ellene!

Szóval Putyin bemondta a tétet, most a Nyugaton van a sor, hogy mit lép, mert abban szinte teljesen biztosak vagyunk, hogy;

Ha az orosz elnök ilyen határozott kijelentést tesz, azt nem fogja ignorálni, a vörös vonal megsértése várhatóan tényleg komoly katonai reakciót vált ki orosz részről!

Ajánlott Cikkek