Hírek

Putyin garanciát kér

A tegnapi elnöki csúcs nem hozott igazán nagy újdonságot. Várakozásaink azonban annyiban teljesültek, hogy Biden a már eddig is ismert témákat adta elő, Putyin viszont egy új témát vetett be. Az orosz elnök garanciát kér arra nézve, hogy a NATO nem vesz fel újabb kelet-európai tagot soraiba, azaz Ukrajna nem lesz a védelmi szövetség része. Nem tudni, hogy ez mennyire reális követelés, avagy kérés (ahogy tetszik), hiszen, ha orosz kérésre nem veszi fel a NATO tagjai sorába, az kérdőjelessé teszi Ukrajna szuverenitását…

Borítóképen: Putyin és Biden a nyári genfi csúcstalálkozón (forrás: Tanjug/AP Photo/Patrick Semansky)

Ezzel együtt azért nem ilyen egyszerű a helyzet, ugyanis éppen az USA az, aki ugyan folyamatosan támogatásáról biztosítja Ukrajnát, de amikor a tényleges csatlakozásról van szó, akkor már közel nem ennyire barátságos, és nem támogatja a tagfelvételt.

Nem tudjuk, hogy ez az eddigiekben is egy Oroszországgal kötött háttéralku eredménye, vagy sem, de most azt látjuk, hogy Moszkva mindennél jobban fázik attól a lehetőségtől, hogy Ukrajna NATO-taggá válhat, oda pedig NATO-egységek, és fegyverek, valamint felderítő eszközök kerülnek, az tulajdonképpen azt jelenti, hogy az Egyesült Államok még soha nem volt ennyire közel Moszkvához!

Az pedig, hogy most Putyin kifejezett garanciákat kért Ukrajna NATO-tagsága ellen, számunkra azt jelenti, hogy Moszkva úgy tudja, hamarosan megtörténhet Ukrajna felvétele a NATO-ba.

Talán Biden nem csak szankciókkal fenyegetett, hanem a korábbi háttéralku felrúgásával is, ki tudja? Az minden estre biztos, hogy a minszki megállapodás ismét szóba került, hiszen Oroszország az ebben foglaltak teljesítése vezet megnyugtató megoldáshoz és Ukrajnát ezen a téren kötik a megállapodásban foglaltak. Persze erről az USA mélyen hallgat, a téma mintha nem is létezne, se az európai vezetők, sem Moszkva ilyen irányú felvetéseire nem reagál…

Biden a korábbiakat ismételgette, s kifejtette, hogy soha nem látott szankciók jönnek, ha Oroszország megtámadja Ukrajnát. Erre jött az adekvát válasz; Oroszország védelmi jellegű intézkedéseket tesz, hiszen pontosan látja, hogy nagyban zajlik Ukrajna felfegyverzése, és már amerikai/NATO „szakértők” is vannak az országban.

A magunk részéről inkább Putyin verzióját tartjuk közelebb az igazsághoz, mert addig, amíg Ukrajna nem teljesíti a minszki megállapodásban foglaltakat, Moszkvának mindig van a jog, és aláírások által megerősített kártyája, amit – az USA hallgatása ellenére – bizony kötelessége lenne teljesíteni Kijevnek!

Az viszont nagy kérdés, hogy ki hogyan értékelné, ha Ukrajna támadást intézne az általa szakadár területeknek nevezett Donbasz ellen, és erre reagálva az orosz haderő segítségére sietne Donyacknek és Luhanszknak!

Ebben az esetben Oroszország agresszor lenne, vagy megmentő? Aki egy olyan ország hadserege ellen lépne fel, ami nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeit megszegve immár nem csak mulasztásos jogsértést követ el, hanem kifejezetten a megállapodásban foglaltak ellen tesz!

Véleményünk szerint tehát az oroszok mindaddig nem lépnek, amíg Ukrajna nem támad a szakadár területekre, ha viszont ez megtörténne, előbb a minszki megállapodásban foglaltakra szólítana fel, majd pedig – ha erre nincs reakció – elképzelhető, hogy megindul Kelet-Ukrajnába.

A nagy kérdés csak az, hogy ha egyszer megindul az orosz hadigépezet, hol áll meg?

Ajánlott Cikkek