Hírek

Putyin három követelése

Mint tudjuk, a korábban, még a múlt év végén Oroszország követeléseket fogalmazott meg a NATO-val, illetve Ukrajnával szemben. Most, amikor tényleg bármikor súlyos harcok következhetnek, újabb követeléseket fogalmazott meg Moszkva.

Borítóképen: egy kettő három (forrás: Itt-Honról-Haza)

A követelések teljesítéséért cserébe a Kreml hajlandó csökkenteni a feszültséget. Ennek éppen ideje lenne, ugyanakkor erősen kérdéses, hogy a most megfogalmazott pontokban eredményt lehetne elérni. Korábban a Nyugat azzal vádolta Oroszországot, hogy úgy fogalmazza meg követeléseit, hogy azokról eleve tudható (és Moszkvában is tudják!), hogy eleve teljesíthetetlenek.

A három pont tehát:

  • A Krím elismerése Oroszország részeként,
  • Ukrajna NATO csatlakozási szándékának visszavonása,
  • az ukránoknak küldött fegyverszállítások megszüntetése.

A Krím elismerését Oroszország részeként eleddig visszautasította a nemzetközi közösség, a NATO-csatlakozás pedig része az ukrán alkotmánynak, az ukránoknak szállított fegyverek növekvő számát pedig éppen az Oroszország által kifejtett nyomással indokolják a nyugati szövetségesek.

Úgy tűnik tehát, hogy ezekben a témákban sem lesz érdemi megállapodás, így pedig egyre közelebb sodródunk a nyílt fegyveres konfliktushoz.

Ajánlott Cikkek