Hírek

Putyin – Ideje Ukrajnának véget vetni a donbászi háborúnak!

Az orosz elnök felszólította Kijevet, hogy tárgyaljon a szeparatista vezetőkkel .Vlagyimir Putyin orosz elnök arra figyelmeztetett, hogy Ukrajnának tárgyalásokat kell kezdenie az ország háború sújtotta keleti két szakadár régiójával, hogy véget vessen az elmúlt napokban eszkalálódó heves harcoknak.

borítókép : https://pixabay.com Vlagyimir Putyin

Putyin Alekszandr Lukasenko fehérorosz vezetővel folytatott pénteki megbeszéléseit követően kijelentette, hogy Kijevnek le kell ülnie a magukat Donbásznak kikiáltott köztársaságok képviselőivel, hogy állandó tűzszünetet hozzanak létre.

„A béke helyreállításának garanciája a minszki megállapodások végrehajtása” – mondta az orosz elnök. „Kijevnek csak annyit kell tennie, hogy tárgyalóasztalhoz ül a Donbász képviselőivel, és megállapodik a konfliktus lezárását célzó politikai, katonai, gazdasági és humanitárius intézkedésekről. Minél előbb megtörténik ez, annál jobb.”

Néhány pillanattal Putyin megjegyzései után a szakadár Donyeck és Luganszk vezetői bejelentették, hogy utasítják a civileket, hogy meneküljenek át az orosz határon, arra hivatkozva, hogy az ukrán kormánycsapatok offenzívát indítanak.

Denis Pushilin, az el nem ismert Donyecki Népköztársaság vezetője szerint a Kijevhez hű erők „most harcra készen állnak, és készen állnak Donbász erőszakos elfoglalására”. „Ezért mától, február 18-tól tömeges evakuálást szerveztek az Orosz Föderációba” – mondta, hozzátéve, hogy a veszélyeztetett csoportok, mint a nők, gyerekek és idősek prioritást élveznek.

A nyugati nemzetek hónapok óta állítják, hogy Oroszország katonai invázióra készül Ukrajna ellen, az amerikai tisztviselők pedig ragaszkodnak ahhoz, hogy Moszkva „hamis zászlós” hadműveletet készítsen elő, hogy ürügyet teremtsen egy támadásra. Moszkva következetesen visszautasította a vádakat.

Donyeck és Luganszk 2014-ben deklarálta autonómiáját Kijevtől, miután az erőszakos utcai tiltakozások megbuktatták a kelet-európai nemzet megválasztott kormányát. A még abban az évben aláírt minszki megállapodások értelmében Kijevnek tárgyalásokat kell folytatnia a szeparatista vezetőkkel a tartós békerendezés érdekében.

Volodimir Zelenszkij elnök és vezető ukrán tisztségviselők azonban azóta azt állították, hogy a megállapodás nem előnyös Kijev számára, és elődeik kényszer hatására írták alá. 

RT.com

Ajánlott Cikkek