Hírek

Putyin: Kétélű fegyvernek orosz energiavagyon esetleges nyugati államosítása

Vlagyimir Putyin orosz elnök a nyugati orosz energiavagyon államosítására irányuló javaslatokra reagálva kijelentette, hogy ez kétélű fegyver. „Hallani egyes tisztviselői nyilatkozatokat egyes vállalataink esetleges államosításáról. Tehát messzire megyünk, senki ne felejtse el, hogy ez egy kétélű fegyver” – mondta az elnök az agráripar támogatásáról tartott mai tanácskozáson.

Borítóképen: Kombinált ciklusú gáztüzelésű erőmű (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Az energiával hajtott emberek, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Putyin szerint a világ energiaszektorának helyzete romlik a nem piaci intézkedések miatt, beleértve a Gazpromra nehezedő adminisztratív nyomást egyes európai országokban. Az elnök megjegyezte, hogy a Nyugat a saját gazdasági szférában elkövetett hibáit Oroszországra igyekszik áthárítani, és a problémákat az oroszok költségén akarja megoldani.

Korábban, március 31-én a Handelsblatt arról számolt be, hogy a német gazdasági minisztérium a Gazprom és a Rosneft német leányvállalatainak államosítását mérlegeli. Okként “a németországi ellátás biztonságával kapcsolatos aggodalmak” kerültek megjelölésre. A Német Gazdaság Keleti Bizottsága ugyanakkor kijelentette, hogy az oroszországi gázszállítás leállítása a német gazdaság egyes ágazataiban a termelés összeomlásához vezethet.

Ezzel egy időben Putyin rendeletet írt alá a gázkereskedelemről azokra az államokra vonatkozóan, amelyeket barátságtalannak minősítettek el az Orosz Föderációban. Az orosz gáz vásárlásához a nyugati országoknak rubelszámlát kell nyitniuk az orosz bankokban.

A helyzet nem egyszerű, mert Robert Habek alkancellár, Németország gazdasági és klímavédelmi minisztere bejelentette, hogy Berlin készül az orosz gázszállítás esetleges leállítására. Emlékeztetett arra, hogy Németország nem fizet rubelben az orosz üzemanyagért, és a G7-országok is így döntöttek.

A Kreml sem tétlenkedett, és ez az a pont, amire, mint kétélű fegyverre célzott Putyin.

Március 10-én megküldték az Orosz Föderáció kormányának és a Legfőbb Ügyészségnek a jövőben államosítható külföldi cégek listáját. Körülbelül 60 vállalatot foglalt magában, amelyek bejelentették a munkavégzés megszüntetését Oroszországban anélkül, hogy garanciát nyújtottak volna a fogyasztóknak. Ahogy Peszkov rámutatott, “a piac nem tűri az űrt”, és ha kialakul, akkor gyorsan vagy idővel “megtelik más szereplőkkel”.

Szóval tényleg nem véletlen, hogy Macron francia köztársasági elnök sokat egyeztet Putyinnal…

Ajánlott Cikkek