Hírek

Putyin kormánya elrendelte a meglévő gázszerződések átírását

Putyin utasította a minisztériumot a meglévő gázszerződések megváltoztatására, amiben leírják , hogy ezután rubelben történik az elszámolás a szerződő felek között.

Vlagyimir Putyin orosz elnök az európai országok gázszerződések szerinti kifizetéseinek rubelre történő átcsoportosítására irányuló intézkedések végrehajtásának részeként utasította a jelenlegi megállapodások módosítását. A megfelelő utasításokat a Kreml honlapján tették közzé .

A dokumentum második bekezdése kimondja, hogy a kormánynak jóvá kell hagynia egy irányelvet a Gazprom igazgatótanácsában lévő orosz képviselők számára az EU -országokkal és más, Oroszországgal szemben szankciókat bevezetett országokkal kötött jelenlegi szerződések átírásáról . Ugyanakkor a szerződések változása nem érintheti a szállítások mennyiségét, az árakat és az árképzési elveket.

Az utasítás végrehajtásának határideje március 31., a felelős Mihail Mishustin miniszterelnök . Nincsenek konkrét dátumok, ameddig a szerződéseket módosítani kell.

A lista első bekezdése ugyanakkor a barátságtalan országok fizetési pénznemének megváltoztatását célzó intézkedésekre utal , és az ilyen átállás eredményeit március 31-én, majd azt követően minden hónapban be kell jelenteni. Nem határozták meg azt a határidőt, ameddig Európának át kell állnia a rubelben történő szállításra.

A harmadik pont a Központi Bankra vonatkozik . A szabályozónak biztosítania kell a gáz rubelben történő fizetésének lehetőségét. Ebbe beletartozik egy olyan rendszer létrehozása is, amelyben a vásárlók rubelhez juthatnak a gázért a hazai devizapiacon.

Március 23-án Putyin bejelentette , hogy a gázért fizetett kifizetéseket a lehető leghamarabb rubelekre utalja át . Ezt a döntést azzal indokolta, hogy Oroszország többé nem fogadhat el kompromittált valutában, köztük dollárban és euróban történő fizetést.

A mai napig Európában egyetlen ország vagy vállalat sem fogadta el ezt a követelményt. Jelenleg Olaszország legnagyobb olaj- és gázipari konszernje, az Eni volt az utolsó, aki visszautasította. A cég vezetője, Claudio Descalzi kizárta a rubelben történő fizetés lehetőségét.

Korábban Emmanuel Macron francia elnök az EU-csúcsot követő sajtótájékoztatón hangsúlyozta , hogy Moszkva követelése összeegyeztethetetlen a korábban aláírt szerződésekkel. Ezzel kapcsolatban kifejtette, nincs okuk az ilyen feltételeket elfogadni

Ajánlott Cikkek