Hírek

Putyin Macronnal és Scholzzal az ukrajnai helyzetről tárgyalt

Putyin Macronnal és Scholzcal folytatott telefonbeszélgetésében az ukrajnai helyzetről beszélt

Vlagyimir Putyin orosz elnök ismét telefonbeszélgetést folytatott Emmanuel Macron francia vezetővel és Olaf Scholz német kancellárral az ukrajnai helyzetről. Erről a Kreml sajtószolgálata számolt be .

„Az orosz elnök részletesen beszámolt a folyamatban lévő különleges katonai művelettel kapcsolatos legfrissebb fejleményekről, megjegyezve, hogy az orosz fegyveres erők szigorúan betartják a nemzetközi humanitárius jog normáit, és elmondta, hogyan szervezik meg a szisztematikus munkát a békés élet megteremtése érdekében Mariupol és Donbass más felszabadított városai” – áll a bejegyzésben.

Az orosz vezető különös figyelmet fordított a tárgyalási pályára, amely ” Kijev hibája miatt fagyott állapotban van”. Megerősítette, hogy az orosz fél kész a párbeszéd folytatására.

Putyin „Ukrajna nyugati fegyverekkel való folyamatos pumpálásának veszélyes természetére” összpontosított, és figyelmeztetett a helyzet további destabilizálódásának és a humanitárius válság súlyosbodásának lehetséges kockázataira.

Korábban a német kabinet bejelentette , hogy Olaf Scholz német kancellár és Emmanuel Macron francia vezető felszólította Vlagyimir Putyin orosz elnököt, hogy azonnal kössenek fegyverszünetet Ukrajnában. Az európai vezetők az orosz csapatok Ukrajnából való kivonását is szorgalmazták. Emellett Putyint felszólították, hogy közvetlenül kezdjen tárgyalásokat Volodimir Zelenszkij ukrán vezetővel .

Ajánlott Cikkek