Hírek

Putyin – Oroszország nem akar háborút, de megnevezte az okokat amikért kénytelen lesz lépni

Ukrajna NATO-csatlakozásának lehetősége fenyegetést jelent az európai biztonságra, mivel ez alapot teremt egy nagy konfliktushoz Moszkva és a katonai tömb között – figyelmeztetett Vlagyimir Putyin orosz elnök kedden.

Ukrajna hivatalos állami doktrínája magában foglalja Kijev szuverenitásának visszaállítását a 2014 óta Oroszországhoz tartozó Krím-félsziget felett, nevezetesen „katonai eszközökkel”  – mutatott rá a magyar kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatón. Orbán Viktor.

borítókép :https://commons.wikimedia.org illusztráció

A potenciális NATO-tagság azt jelentené, hogy Ukrajna „megtellik” fegyverekkel, Kijev pedig hozzáférést kap a legmodernebb támadófegyverekhez – tette hozzá Putyin.

Az ilyen fejlemények arra ösztönözhetik Kijevet, hogy folytassa a tervét, hogy katonai „műveletet” indítson a Krím-félszigeten – figyelmeztetett az elnök, hozzátéve, hogy Moszkvának akkor válaszolnia kell, mivel a félszigetet magáénak tekinti, amellyel Oroszország a 2014. márciusi népszavazáson újra egysült .

Putyin keddi moszkvai beszédében kétségeit fejezte ki azzal kapcsolatban, hogy Ukrajna biztonsága Washington elsődleges szempontja. Az Egyesült Államokat az a vágy vezérli, hogy Oroszországot „visszatartsa” – érvelt az elnök, hozzátéve, hogy egy olyan konfliktus létrehozása az orosz határon, amely lehetővé tenné, hogy az amerikaiak és szövetségeseik újabb szankciókkal sújtsák Moszkvát, megfelelne egy ilyen stratégiának.

Az elnök azt is elmondta, hogy Washington eddig figyelmen kívül hagyta Oroszország „alapvető” biztonsági aggályait. Moszkva nagyon szeretné elkerülni a konfliktust – hangsúlyozta Putyin. Hozzátette: ez csak akkor lehetséges, ha minden fél, így Oroszország érdekeit is figyelembe veszik.

Moszkva fenntartotta, hogy a NATO „megígérte”  , hogy nem helyezi tovább katonai infrastruktúráját keletre, és úgy tűnik, hogy ezt a szóbeli ígéretet néhány nemrég bemutatott dokumentum is alátámasztja . A valóságban azonban a NATOaz orosz határok közelében telepítette erőit a balti államokba, Lengyelországba és Romániába – jegyezte meg Putyin, hozzátéve, hogy a NATO “kihasználta” ezeket az országokat

Hozzátette, hogy a Lengyelországba és Romániába telepített amerikai rakétavédelmi rendszerekkel Tomahawk cirkálórakétákat indíthatnak el, amelyek potenciálisan “orosz területen több ezer kilométerre” lévő célpontokat találhatnak el.

– Nem fenyeget bennünket? – kérdezte az elnök.

Ukrajna potenciális NATO-tagságát kommentálva Putyin kijelentette, hogy Kijevnek hivatalos, dokumentált doktrínája van, amely magában foglalja a Krím-félsziget feletti ellenőrzés visszaszerzésének szándékát, “beleértve katonai eszközökkel is”.

Ha Ukrajna valóban csatlakozik a NATO-hoz, Kijev hadműveletbe kezdhet a térségben, és ez Oroszország-NATO konfliktushoz vezethet – magyarázta. Moszkva el akarja kerülni az ilyen forgatókönyvet – tette hozzá Putyin, miközben hangsúlyozta, hogy Oroszország érdekeit is figyelembe kell venni.

rt.com

Ajánlott Cikkek