Hírek

Putyin súgott Abramovicsnak?

Roman Abramovics orosz üzletember több tízmillió dolláros befektetéssel átruházta az általa irányított céget a Chelsea angol labdarúgóklub igazgatójának azon a napon, amikor Oroszország megszállta Ukrajnát – derült ki a brit vállalati bejelentésekből, írja a Reuters.

Borítóképen: Roman Abramovics, a Chelsea FC tulajdonosaként (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: John Dobson, licenc: CC BY-SA 2.0)

Ez volt a második alkalom, hogy a Chelsea tulajdonosa, Abramovics vagyonát egy közeli munkatársára ruházta át, mielőtt Nagy-Britannia és az Európai Unió szankciókat még szankciókat vezetett volna be ellene.

Miután a február 24-i inváziót követően Nagy-Britannia késlekedett vezetett bevezetni a szankciókat Egyesült Államokhoz és az Európai Unióhoz mérten, brit politikusok kifogásolták, hogy;

A kormány időt ad az oligarcháknak arra, hogy kiköltöztessék vagyonukat az országból, mielőtt bármilyen korlátozást bejelentettek volna.

A még mindig csak 55 éves Abramovics a Szovjetunió 1991-es felbomlása utáni kaotikus viszonyai közepette során Oroszország egyik legbefolyásosabb vállalkozója lett, főleg az olajiparban, és az alumínium iparban szerzett érdekeltségei révén. A Forbes a közelmúltban több mint 13 milliárd dollárra becsülte nettó vagyonát.

Nagy-Britannia és az EU olyan szankciókat vezetett be, mint például a vagyon befagyasztása Abramovics és több száz orosz személy és szervezet ellen, akiket Vlagyimir Putyin orosz elnök támogatásával vádolnak. Abramovics persze tagadja és mindig is tagadta, hogy közeli kapcsolatban állna Putyinnal.

A Reuters londoni és amszterdami vállalati bejelentéseinek elemzése azonban kimutatta, hogy Abramovics korábban a ciprusi székhelyű Ervington Investments Limited tényleges tulajdonosaként szerepelt. A bejelentések szerint márpedig a cég legalább nyolc cégben fektetett be, köztük Oroszország legnépszerűbb keresőjébe, a Yandexbe. Hogy ez mennyire bizonyíték, azt nem tudni, de tény, hogy Abramovicsnak vannak oroszországi befektetései.

A Londoni Értéktőzsdéhez benyújtott bejelentés szerint február 24-én Eugene Tenenbaum, a Chelsea igazgatója, akit a klub honlapján Abramovics egyik “legközelebbi munkatársaként” emlegetnek, átvette az irányítást Ervington felett. Sem Nagy-Britannia, sem az EU, sem az Egyesült Államok nem vezetett be szankciókat Tenenbaum ellen.

Tenenbaum a Reutersnek adott nyilatkozatában elmondta, hogy cége megvásárolta az Ervington Investmentset egy olyan vállalkozástól, amelynek korábban Abramovics és gyermekei voltak a haszonélvezői. Elmondta, hogy a vásárlás megfelelt a törvényeknek és az előírásoknak. Tenenbaum természetesen nem volt hajlandó megmondani, mennyit fizetett a tétért.

„Az Ervington egy olyan cég, amellyel sok éve dolgozom együtt. Jól ismerem a cég befektetéseit és alkalmazottait, és az Ervington megvásárlása lehetőséget ad arra, hogy továbbra is ezzel az üzlettel dolgozzak, az én irányításom alatt, a magam és az alkalmazottaim javára.”

– mondta a vásárlást kommentálva Tenenbaum.

A londoni ügyvédek szerint a lépés azt jelenti, hogy az Ervington birtokában lévő vagyonra nem vonatkozik Abramovics többi vagyonára vonatkozó befagyasztás.

Szintén az Ukrajna elleni orosz támadás első napján, amelyet Moszkva különleges hadműveletnek nevez, Abramovics áthelyezte a Norma Investments vállalatot egy másik munkatárshoz, David Davidovicshoz, derült ki a brit vállalati bejelentésekből. A Norma eladásáról először a Wall Street Journal számolt be, és a beadványok a tényt megerősítették.

Súgott tehát Putyin Abramovicsnak? Vagy igen, vagy nem, de valaki biztosan megtette azt a szívességet, hogy szólt, ugyanakkor nem mehetünk el szó nélkül amellett sem, hogy a brit törvényhozás „késlekedett”! Vajon miért…?

Ajánlott Cikkek