Hírek

Putyin világossá tette, hol húzódnak a határok!

Szerinte legalábbis… A helyzet pedig úgy áll, hogy ezt most ő mondja meg. A rossz hír az, hogy ebből háború lesz, ha az ukránok nem engednek!

Borítóképen: Vlagyimir Putyin orosz elnök találkozója (forrás: http://www.kremlin.ru/events/president/news/57207/photos via commons.wikimedia.org, szerző: Пресс-служба Президента России, licenc: CC BY 4.0)

Korábban is írtunk róla, hogy nem világos, a donyecki és a luhanszki népköztársaságok elismerése vajon milyen területre értendő. A minszki szerződés szerint ugyanis a megállapodás idejére kialakult frontvonalak képezik a határokat, ugyanakkor ezek azóta némileg változtak, de ami nagyobb probléma, hogy ezek a területek jóval kisebbek, mint azok a közigazgatási egységek (kb. megyék) sokkal nagyobbak, mint a szakadár területek, melyeknek központja Donyeck és Luhanszk.

Az első jel arra nézve, hogy az oroszok az ukrán közigazgatási egységekre gondoltak, az volt, hogy kijelentették; a minszki megállapodást semmisnek tekintik! De nem kellett várni sokáig a bejelentéssel, Putyin elnök a következőket mondta:

„Elismertük a népköztársaságok alkotmányát is, amelyekben a határok egybeesnek az egykori Donyeck és Luganszk megyék akkori határaival, amikor azok Ukrajna részét képezték.”

Ez annyit tesz, hogy ha ehhez a kijelentéséhez tartja magát az orosz elnök, akkor közvetlen harcokba kell bocsátkoznia az ukrán kormányerőkkel, ami immár nyíltan két kelet-európai ország háborúját jelenti – hacsak az ukránok nem vonulnak vissza a megyék határaink túlra…

Egy igen hevenyészett számítással a terület nagyságát 67.000 km²-re becsüljük, ami hozzávetőleg kicsivel több, mint (a megcsonkított) Magyarország kétharmada. Azon túl pedig – mint az orosz érvelés mondja – többségében oroszok lakják a területet, korábban ez a régió volt a szovjet ipar központja, és ott van tengeri kijáratként Mariupol.

Putyin elnök tehát közölte, mi a terve, de vajon itt megáll?

Ajánlott Cikkek