Hírek

Putyin visszahozta Scholzot az élők sorába

Politikai értelemben… Igen, valószínű, hogy a Kreml még mindig inkább Németországot tartja fő európai partnerének, mint Franciaországot. A mai tárgyalásaik utáni nyilatkozatok, és az, hogy orosz csapatok visszavonására kiadott parancs éppen azon a napon történt meg, amikor Vlagyimir Putyin és Olaf Scholz Moszkvában tárgyalásokat folytatott, azt mutatja, hogy a Kreml ragaszkodik régi partneréhez, Németországhoz. Hát hogyne tenné, hiszen az Északi Áramlat mindkét üteme közös produktum, és az is közös érdek, hogy a második fázis is szállítson végre gázt!

Borítóképen: A Bundestag (Németország) 20. választási időszakára vonatkozó koalíciós megállapodás aláírása 2021. december 7-én (forrás: Sandro Halank , via Wikimedia Commons, licenc: CC BY-SA 4.0)

Nem mellesleg Annalena Baerbock, mint külügyminiszter megbukott, hiszen az ő látogatása csak még inkább elmérgesítette a viszonyt a két ország, illetve Európa és Oroszország között. A zöld párti politikus – amikor hivatali partnerével, Szergej Lavrovval találkozott – az orosz külügyminiszter nagyon nem volt megelégedve a hallottakkal. Ugyanakkor az Atlanti-óceán túlpartján sincsenek elragadtatva a német külpolitikától…:

De vissza a Putyin-Scholz találkozóhoz.

Az orosz elnök nem kertelt, elmondta, hogy a politikai felhangok nélkül megépített Északi áramlat 2 már december óta készen áll a szállításra, ezéért szorgalmazza, hogy végre helyezzék üzembe, és Európa gáz-problémái megoldódnak.

Sőt, tovább is ment, amikor azt mondta, hogy Oroszország kész a 2024-ben lejáró hosszútávú szerződés után is gázt szállítani Ukrajnán keresztül, mert – mint mondta – ennek lehet gazdasági célszerűsége.

Scholz jó jelnek nevezte az orosz csapatok visszavonásáról szóló híreket. A témát ezzel a kijelentéssel a Putyin elnökkel folytatott tárgyalás témaköreibe – akár volt köze hozzá, akár nem…

A lényeg azonban az, hogy Putyin elnök pozitívan nyilatkozott, ezúttal kifejezetten csak a gazdasági kérdésekre összpontosított, aminek az lehet az oka, hogy Scholz – ellentétben a tapasztalatlan, ámde indokolatlanul magabiztos Baerbock-kal! – pontosan tudja; Oroszországhoz nem érdemes politikai megközelítéssel hozzáfogni, mert az egy más világ, amit a nyugat-európai, és különösen a balos-zöld gondolkodás egész egyszerűen képtelen értelmezni…

Scholz a továbbiakban kifejtette, hogy a háború elkerülése az elsődleges cél és a biztonsági problémák rendezése tárgyalásos úton kell, hogy rendeződjön. Azzal folytatta, hogy ő annak a nemzedéknek a tagja, amely nem tudja elképzelni sem Európában a háborút…

Hoppá, a német kancellár problémásnak tartja a biztonsági helyzetet, és ez a tárgyalások után nem jelent mást, mint hogy megértette, Moszkvából nézve kicsit más a világ, mint ahogy azt Washingtonból láttatni igyekeznek!

Putyin elnök csatlakozott Scholz mondanivalójához, amikor jelezte; ő is az a generáció, és Oroszország sem akar háborút.

Ás a legfontosabb mondat a német kancellártól:

„A tartós európai biztonságot nem Oroszország ellenében, hanem vele együtt kell kiépíteni.”

A zöld társaság ezzel tulajdonképpen el lett küldve melegebb éghajlatra, és üzenet is volt ez az Egyesült Államoknak; visszább az agarakkal! Scholz tehát viszonozta Putyin szívességét.

Ajánlott Cikkek