Hírek

Putyint felháborította Zelenszkij levele amit Abramovics adott át

Vlagyimir Putyin orosz elnök állítólag elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnök feljegyzését, amely békét keresett a több mint egy hónapja tartó konfliktusban. Amikor Roman Abramovics orosz oligarcha átadta neki a feljegyzést, Putyin állítólag ezt válaszolta: “Mondd meg neki, hogy szétverem őket.” 

A londoni Times hétfőn számolt be arról, hogy Abramovics, Putyin közeli szövetségese, aki Oroszország ukrán tárgyalóinak megbízottjaként tevékenykedett, a múlt héten Moszkvában találkozott Putyinnal, és átadta neki Zelenszkij kézírásos feljegyzését, amelyben felvázolta, milyen feltételeket mérlegelne a fegyverszünet elérése érdekében.

Bár az újság nem hozta nyilvánosságra az állítólagos feljegyzés pontos tartalmát, a The Times szerint Putyin válasza egyértelműen egyértelmű volt: “Mondd meg neki, hogy szétverem őket.” A Fox News nem erősítette meg a jelentést. 

Abramovics, aki két vezető ukrán diplomatával együtt állítólag a hónap elején szenvedett mérgezést Kijevben, kedden személyesen jelen volt a törökországi Isztambulban, ahol közel három hét óta először került sor az ukrán és orosz delegáció újabb tárgyalási fordulójára. 

Pontos szerepe a tárgyalásokon nem volt világos, mivel a Kreml hangsúlyozta, Abramovics nem hivatalos tagja az isztambuli küldöttségnek, de közvetítőként szolgált az orosz és az ukrán fél számára.

A Wall Street Journal és a hollandiai székhelyű nyomozócsoport, a Bellingcat is hétfőn számolt be a feltételezett mérgezésről, mondván Abramovicsnak, Rusztem Umerov ukrán törvényhozónak és egy másik tárgyaló félnek is olyan tünetei voltak, mint a vörös szemek, az állandó és fájdalmas könnyezés, valamint a bőr hámlása a március 3-i kijevi találkozót követően. 

A jelentések szerint a három férfi állapota azóta javult, és életük nincs veszélyben. A Fox News megkereste Zelenszkij irodájának szóvivője, aki cáfolta a mérgezésről szóló híreket, csakúgy, mint Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője, aki azt mondta az orosz médiának, hogy a jelentések hamisak, és egy “információs háború” részei. Umerov hétfőn a Twitteren azt írta: “Jól vagyok”, senki ne bízzon az “ellenőrizetlen információkban”.  

Ennek ellenére a BBC arról számolt be, hogy Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter órákkal a keddi isztambuli tárgyalások előtt az ukrán tévében azt mondta, azt tanácsolta kollégáinak, hogy ne egyenek és ne igyanak semmit. 

Az orosz kormányt korábban azzal vádolták, hogy megmérgezi a vélt másként gondolkodókat. A Kreml összefüggésbe hozható az Alekszej Navalnij orosz ellenzéki vezető elleni 2020-as idegméreg-támadással Szibériában, a 2018-as idegméreg-támadással Szergej Szkripal, az Egyesült Királyságba szökött egykori orosz katonatiszt és lánya, Julija ellen 2004-es mérgezéssel. Viktor Juscsenko nyugatbarát ukrán elnökjelölt elleni állítólagos mérgezéssel, akinek az arca a támadást követően végleg eltorzult. 

Antony Blinken külügyminiszter egy keddi marokkói sajtótájékoztatón azt mondta, hogy “aggodalomra adnak okot” a mérgezésről szóló jelentések. 

Abramovicsot, a Chelsea futballklub tulajdonosát az Egyesült Királyság és az Európai Unió szankciókkal sújtotta, de a Journal korábban arról számolt be, hogy Zelenszkij arra kérte az Egyesült Államokat, hogy ne szankcionálják Abramovicsot a tárgyalások elősegítésében játszott szerepe és a humanitárius kérdések iránti növekvő érdeklődése miatt. Civilek evakuálását szervezte meg az ostromlott Mariupolból, ezért az Egyesült Államok Pénzügyminisztériuma felfüggesztette az erre irányuló terveket. 

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség kedden közzétett egy fotót, amelyen Abramovics Recep Tayyip Erdogan török ​​elnökkel és Mevlut Cavusoglu külügyminiszterrel beszélget a találkozón. 

A BBC megjegyezte, hogy az izraeli és portugál állampolgársággal is rendelkező, valamint az Evraz PLC acélipari vállalatban kisebbségi részesedéssel rendelkező Abramovicsot a török ​​televíziós közvetítésben láthatták a megbeszélésekről, miközben fejhallgatón keresztül hallgatta a fordítást, miközben Erdogan szóvivője, Ibrahim Kalin mellett ült külön asztalnál távolabb a delegációtól.

A keddi tárgyalások során Alekszandr Fomin orosz védelmi miniszterhelyettes Moszkvában újságíróknak elmondta, hogy országa beleegyezett abba, hogy “alapvetően visszafogja a katonai tevékenységet Kijev és Csernyihiv irányában” annak érdekében, hogy “növelje a kölcsönös bizalmat a jövőbeni egyeztetés és aláírás érdekében” egy leendő békeszerződés érdekében Ukrajnával” – írja a Financial Times. A bejelentés azonban nem jelentett enyhülést az ostromlott Odesa és Mariupol városok számára, amelyeket súlyos orosz bombázások értek. 

forrás: foxnews

Ajánlott Cikkek