Épített örökség Magyarság Nagyjaink Tájak/korok Történelem Történelem Videók

Ráday Mihályra emlékezük – “… Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát”

Ráday Mihály Kossuth-díjas filmoperatőr, rendező és televíziós szerkesztő, valamint a Budapesti Városvédő Egyesület elnöke örökre eltávozott közülünk. Ráday Mihály 1942. június 11-én született Budapest-en, apja pedig Ráday Imre, ismert színművész, édesanyja pedig Ferda Erzsébet Magdolna, ismertebb nevén Ferda Manyi volt.

Borítóképen: Ráday Mihály operatőr a Keménykalap és krumpliorr című film forgatásán – 1973

Ráday Mihály a Színház- és Filmművészeti Főiskolán kezdte tanulmányait filmoperatőrként, majd az ELTE művészettörténet szakán fejezte be. 1968 óta folyamatosan dolgozott a Magyar Televízióban, és 1979-ben megalapította híres városvédő műsorát, amelyet “Unokáink sem fogják látni…” címmel futott. Ez a műsor a jó és rossz példák bemutatásával lassan, de biztosan ráébresztette az embereket arra, hogy nagyobb megbecsülést tanúsítsanak a műemlékek és általában az épített örökség iránt. 1982 és 1983 között Ráday Mihály társaival megalapította a Budapesti Városvédő Egyesületet (korábban Városszépítő Egyesület néven ismert politikai ellenállás miatt), majd 1986-ban a Város- és Faluvédők Szövetségét és a Nemzeti Panteon Alapítványt.

Sajnos, 2010-ben a Magyar Televízió váratlanul, minden magyarázat nélkül megszüntette az “Unokáink sem fogják látni…” című műsort. Az emlékezetes cím második felét, azaz “Városvédő Pallasz Athéné kezéből időnként ellopják a lándzsát” a Podmaniczky Frigyes téren álló emlékmű őrzi, amelyet Ráday Mihály harcolt ki, és amelyen Kő Pál bronz alakja átadja Podmaniczky kezébe a lándzsa nélküli városvédő jelképét.

Ráday Mihály az SZDSZ színeiben 1990 és 1994 között országgyűlési képviselőként szolgált, és tizenhét éven át a Fővárosi Közgyűlés tagja volt. Döntő szerepet játszott a város „műemléki alapjának” és „helyi értékvédelmi rendeletének”, a helyreállításokat támogató pályázati rendszerének kidolgozásában. Megszervezte az Andrássy út kandelábereinek, a Lánchíd és az Alagút címereinek cseréjét, a Clark Ádám téri mozaikcímer helyreállítását, elindította Róth Miksa egykori házának emlékmúzeummá alakítását. Többek között kezdeményezte a vidámparki körhinta felújítását, a Centrál kávéház, a Gresham-palota újjáépítését. Lelkes tagja volt a Nagy Budapest Törzsasztalnak.

2021. július 16-án 79 évesen hunyt el súlyos betegség következtében. Temetésére augusztus 30-án került sor a budapesti Farkasréti temetőben.

Özvegye Ruttka Andrea textilművész; három gyermekük született.

Ajánlott Cikkek