Magyarság Történelem Történelem Videók

Rajzfilm élő szereplővel? Igen, magyar!

Polly Ági (született Pollák Ágnes) a főszereplője annak a filmnek, ami a világon először egy olyan rajzfilm volt, amiben élő szereplő is játszott. A film címe a Sztepptánc volt, és a világújdonság technika ellenére sem lett igazán sikeres…

Borítóképen: Polly Ági kalandai – egy kép a filmből

Pollák Géza a kezdetektől fogva színésznőnek szánta lányát, aki 1917-ben született meg Temesváron. A bevezetőben említett film 1934-ben jelent meg, de – mint írtuk – nem lett igazán komoly siker. Az akkor 17 éves lány – na meg édesapja! – azonban nem keseredtek el, Polly Ági tovább folytatta a pályát.

Tudni kell, hogy rendszeresen szerepelt a legkülönbözőbb helyeken – általában táncos számokkal -, de nem táncosnő volt, hanem színésznő!

Ezt pedig később bizonyította is, de előbb még egy táncos film következett azonos filmes technikával! A korabeli sajtó a filmet „Polly Ági kalandjai” címmel említi, de a mai források egyértelműen a „Tiroli tánc” címen tesznek említést róla.

Igen, a fenti filmrészlet már egy későbbi korból származik, méghozzá 1945-ből. A filmet Gertler Viktor rendezte, és olyan színészóriások játszottak benne, mint Latabár Kálmán, Gombaszögi Ella és Somlay Artúr.

Persze ez egy hagyományos technikára épülő film volt, de úgy gondoljuk, hogy ha ilyen nagy színészek mellett helyet kapott Polly Ági is, akkor minden bizonnyal nem volt rossz színésznő. 1948-ban a színésznőnek még megjelent egy filmje, de a továbbiakról sajnos semmit nem tudunk… csak annyit, hogy Polly Ági visszavonult a színészettől.

És mit tudunk a filmes technikáról? Nos, igazán sokat nem, mert a korabeli források a technikai részletekkel sajnos nem foglalkoztak.

Ajánlott Cikkek