Hírek Vélemény Vélemény-cikkeink

Rakétahordozók és fregatt, meg egyebek – hitelből…

Az ukrán parlament jóváhagyta azt a még 2021 novemberében megkötött megállapodást, mely arról szól, hogy az Egyesült Királyság és Észak-Írország kormánya 1,7 milliárd font hitelt biztosíz Ukrajna számára, melyből nyolc rakétahordozó és egy fregatt épül, megtörténik ezek leszállítása és karbantartása, valamint fegyverrendszerek korszerűsítésére is futja. Szép terv… De ki fogja visszafizetni a hiteleket?

Borítóképen: Ukrajna etnikai megoszlása (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Kecske$hajt)

Miért a kérdés? Mert Ukrajna lehet, hogy nagy ország, még az is lehet, hogy 30 millió feletti lakosa van (ezt nem lehet tudni pontosan a nagy elvándorlás miatt…), de az tény, hogy például Magyarország a maga 9,75 milliós népessége, és jóval kisebb területe (ezúton is köszönjük…) ellenére több értéket termel.

Az egy főre jutó nemzeti össztermék tekintetében egy jó háromszoros szorzó van, ami azt jelenti, hogy Magyarországon – ami nem jelenti Európa élvonalát – háromszor annyi elosztható jövedelem van. Innen indul a matek. Ehhez képest Ukrajna az IMF és a Világban csecsén lóg, és sorra kapja a hasonló hiteleket, ugyanakkor ezek visszafizetése erősen kétséges…

Az ukrán export összetétele olyan, mint egy száz évvel ezelőtti gyarmati országé, jellemzően feldolgozatlan termékek, úgy mint búza vasérc, meg hasonlók, amelyek értelemszerűen alacsony nyerséget jelentenek, hiszen ezek feldolgozására nincs meg az infrastruktúra, és nem is lesz, hiszen ki akarna befektetni egy olyan országba, ahol állandó a háborús fenyegetés?

A lényeg a lényeg; Ukrajna ugyan erősen fegyverkezik, de ez egyszeri dolog, a hadsereg működtetésére, a fegyverek, fegyverrendszerek karbantartására és üzemeltetésére nincs meg a pénz. Ha pedig fordulnak a szelek, és mondjuk Moszkva megegyezik Washingtonnal, akkor jön a valódi összeomlás!

Ha ugyanis ezek a háborús kölcsönök sem lesznek, ellenben a hitelezők várják a pénzüket (de az nem érkezik…), nem lesz kihez fordulni! Akkor aztán a politikai elitet hamar elzavarják, de ez is kevés lesz! Ukrajna ugyanis a függetlenné válás óta mindenfélével próbálkozott; hol oroszbarát volt, hogy nyugati orientációjú, de semmi nem jött be!

Ki kell mondani, hogy ez az ország, ebben a formában csődöt mondott, tehát valami gyökeresen másra van szükség helyette!

Ajánlott Cikkek