Hírek

„Rakétaként töri át a falakat a dollár, a romok a forintot is maguk alá temethetik”

Ezzel a címmel jelent meg egy írás a portfolio.hu-n. Ötven éve nem látott szárnyalást mutat be a dollár, és nincs messze az idő, amikor egy az egyben váltják az euróval szemben. A deviza-árfolyamok – sok minden más mellett – megmutatják egy gazdaság erejét, ahogy gyengeségét is… Nem az abszolút érték a fontos, hanem az, hogy milyen irányba mozog más devizákkal szemben egy adott fizetőeszköz.

Borítóképen: Infláció – Magyar papírpénz, 1946. (1 milliárd Pengő) (forrás: commons.wikimedia.org, szerző: Takkk, licenc: CC BY-SA 3.0) A kép illusztráció

Nos, most úgy tűnik, hogy a dollár gátakat szakít át, miközben az euró mélyrepülésbe váltott. Mit jelent ez?

Annyit, hogy bizony a háború költségei (a szankciók, és a majdani fegyver-beszerzések, amivel pótolni kell az Ukrajnának adottakat) Európában csapódnak le.

De várjunk csak! Az Egyesült Államok adja a legtöbb fegyvert, nem? De igen, csakhogy az ő cégei lesznek azok, amelyek majd a hiányzó készleteket feltöltik, így pedig hatalmas nyereségre tesznek szert.

És akkor ott van az a tény is, hogy az amerikai nyersanyag-készletek (palaolaj, palagáz) rendkívülimértékben felértékelődtek – és persze hogy ennek most egy része Európában fog kikötni!

Azt mondhatnánk, hogy minket ez különösebben nem érint, mert nem szállítunk fegyvereket Ukrajnának, illetve szerencsére nálunk a forint a hivatalos fizetőeszköz. Ezzel van azonban egy kis baj… A forint árfolyama – különösen a dollárhoz mérten – leköveti az euró árváltozását, hiszen Magyarország az Európai Unió integráns része, ráadásul ilyen helyzetben, amiben most vagyunk (háború, rossz gazdasági kilátások) jellemzően a kisebb devizákra eladási nyomást gyakorol, így a forint még az euróhoz képest is gyengül…

Ez pedig annyit tesz, hogy az import-termékek ára, amelyek nagy része Európából érkezik, forintban drágábbá válnak, így pedig emelik az inflációt… És még az sem menti a helyzetet, hogy az olcsó orosz gázt és olajat vehetjük, mert a másik deviza, mi látványosan erősödik, az éppen a rubel… És nekünk (is!) rubelben kell fizetnünk!

A fentiek egy irányba mutatnak; sajnos szemtanúi lehetünk annak, hogy Európa hogyan megy tönkre, hogyan esik ki a világgazdasági versenyből, és hogyan lesz megint olyan függő helyzetben, mint talán csak a második világháború után volt.

Európát egyre jelentéktelenebbé degradálja tehát a jelenlegi helyzet, a szankciók pedig csak felgyorsítják azt az egyébkéntis megfigyelhető folyamatot, hogy az Unió elszegényedik… Mi a megoldás? Az nincs… Mert ma Európa támadás alatt áll keletről és nyugatról egyaránt.

Igen, itt bizony az Egyesült Államok és Oroszország harcában megint Európa lesz a vesztes, különösen pedig a keleti államok…

Ajánlott Cikkek