Hírek Magyarság Nagyjaink Történelem

Rátaláltak Mátyás király csontjaira? 900 ember maradványaira bukkantak, köztük lehet a reneszánsz magyar uralkodó is

Az ikonikus magyar uralkodó, Mátyás király 1490. április 6-án hunyt el, földi maradványait azonban sosem azonosították. Ez idáig.

Borítóképen: Mátyás (1443–1490) emléktábla a Storno-ház falán, ahol 1482 decembere és 1483 februárja között élt. (Sopron, Fő tér 8.)

Hunyadi Mátyás, az igazságos 1458. január 24-től egészen a halála napjáig uralkodott. Közmegbecsülésnek örvendő, emberséges természetű királyunk volt. A mai napig úgy tudjuk, hogy Székesfehérvárott, a Szent István-székesegyházban helyezték végső nyugalomra, azonban a csontjait, testének maradványait eddig még nem sikerült azonosítani. Mátyás halálát rejtélyek övezik, a legnépszerűbb elmélet szerint utolsó éveiben jelentősen megromlott az egészségügyi állapota és végül agyvérzésben hunyt el, de akadnak olyan teóriák is, miszerint Beatrix, a felesége mérgezte meg.

Már 2021-ben is érkeztek hírek arról, hogy a székesfehérvári koronázótemplom helyén lévő csontkamrában temérdek emberi maradványra leltek, viszont több mint 550 feltérképezetlen csontból kell mintát venniük a kutatóknak. Tudományos konszenzus van arról viszont, hogy a csontok között a legendás magyar uralkodó földi maradványai is megtalálhatóak.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások miniszterének elmondása szerint a fehérvári osszáriumban kb. 900 csontot őriznek, amelyeknek a DNS-eit és örökítőanyagát vizsgálják, egyes maradványok esetében feltérképezték a teljes genetikai állományt is. A maradék leletek esetében arra számítanak a kutatók, hogy meg fogják találni Mátyás királyunk maradványait.

„A Magyarságkutató Intézet új kutatásaival most nagy esély van arra, hogy Mátyás király csontjait azonosítsák. Akkor össze lehet rakni a csontvázat, és a megfelelő körülmények között, a tiszteletet megadva el lehet temetni Mátyást ott, ahol nyugodni akart. És egy nemzeti kegyhely egyik dísze lehet.

Világviszonylatban is gyorsnak számít a DNS genetikai információinak meghatározása. Azt nem tudjuk, mikor bukkanunk Mátyás földi maradványaira, lehet, hogy már a második csont vizsgálatakor, de megeshet, hogy a 400. csontváz esetében.”

– idézi a minisztert a Ripost.

Óriási felfedezés lenne az egyik legmeghatározóbb uralkodónk csontjainak fellelése. Az azonosítási folyamatról megtekinthetsz egy érdekfeszítő videót alább.

forrás: promotions.hu

Ajánlott Cikkek