Hírek

Reakció: A háromszoros inflációhoz nem kell háromszoros fizetés…Avagy; Leül, egyes!

Nem is igazán érthető egy most megjelent cikk, melyben azt fejtegeti a szerző, hogy az infláció a háromszorosára emelkedett – ami igaz is, most jött ki a KSH friss adata -, ellenben keveseknek emelkedett háromszorosára a fizetésük! Ez is nagyon igaz, csak a két állítás még csak távoli köszönőviszonyban sincs egymással!

Borítóképen: Egyes (forrás: Az Emoji One BW ikonokból származik via commons.wikimedia.org, szerző: Az Emoji One közreműködői, licenc: CC BY-SA 4.0) A kép illusztráció

Mottó: „A bruttó keresetek is növekedtek, de az biztos, hogy keveseknek lett háromszor több a fizetése.”

Nem akarunk ezzel különösebben sokat foglalkozni, tény, hogy elszaladtak az árak, ez egy globális jelenség. Magyarországon az utóbbi egy hónapban a maginfláció (mert ezzel számol a cikk szerzője, csak éppen éves alapon – ennek még lesz jelentősége!) kereken 1% volt a március 22-i adatok szerint. (forrás: tradingeconomics.com).

Nézzük a tényeket! Míg az euróövezetben 2,5%-ot mértek, ahogy Németországban is, de mondjuk Szlovákiában is 0,9% volt (egy nagy előző időszaki, 2,7%-os ugrás után, amikor Magyarországon 1,1%-ot mértek.

Miért nem az éves adatokat citáljuk ide? Miért éppen a maginflációt vesszük alapul? A második kérdésre a válasz annyi – amit a cikk szerzője is helyesen állapít meg! -, hogy a maginflációs adat kiszűri a hatósági árak, vagy például az időjárási hatások általi árváltozásokat, így olyan mutatót kapnak, amire tényleg van hatása a jegybanknak. Az első kérdésre pedig az a válasz, hogy a cikk felütése az, hogy immár az MNB is bevallja, hogy rosszabbul élünk…

Hát igen, jobb lenne, ha nem lenne infláció, de sokkal rosszabb lenne, ha tavaly októbertől december végéig nem nőttek volna a keresetek 14%-kal! Na, akkor lenne igazán baj, ha ez nincs! De akkor meg azért ágált a baloldal, hogy a bérkiáramlás majd mekkora inflációt gerjeszt!

Nos, az inflációt külső okok táplálják, így a keresetek növelés annyit tesz, hogy terheket vesz le a társadalom válláról. Ezt most akkor tisztáztuk is.

Ui.:

Ha a 9,1%-os éves maginflációval számolunk, akkor azzal szemben egy 13,7%-os éves keresetnövekedést társíthatunk, azonos időtávra vetítve. Akkor most mennyivel élünk rosszabbul? És miért kellene a 9,1%-os infláció kompenzálására háromszor többet keresni?

Ajánlott Cikkek