Foci Sport

Rebrov mosolygós arca – A Fradi ma, és jövőre

Csisztu Zsuzsa készített egy hosszabb interjút a Fradi vezetőedzőjével, Szerhij Rebrovval. A mindig fegyelmezett sportember ezúttal a megszokottól kicsit fesztelenebbre vette a figurát, sok olyan kérdésre válaszolt, amiről eddig nem nagyon ismerhettük véleményét. A legnépszerűbb csapat edzője tehát így látja a múltat, jelent és a jövőt!

Szurkolók

„Őszintén szólva, azt sem kértem a szurkolóktól, hogy tiszteljenek, mert valóban értük dolgozok. Igazából nincs módjuk megismerni a valódi személyiségemet. Szeretem a profi munkát, a csapatom fejlődésével foglalkozom, együtt a klub többi szakemberével. Az eredmények néha nagyon furcsa dolgok, és sokszor az is előfordul, hogy 48 vagy 24 órát nonstop az edzőteremben töltesz, és mégsem jönnek az eredmények.”

Önmagáról

„Miután befejeztem a profi pályafutásomat, edzőként rengeteg edzést figyeltem meg. Sokat elemeztem Pep Guardiola és Jürgen Klopp vagy éppen Arsene Wenger módszereit, amikor Angliában voltam a Tottenhamnél. Ezek különféle metódusok és különféle sikeres edzői utak. Rengeteget analizáltam, mire megtaláltam a saját utamat. Nagyon sokféle sikeres modell és struktúra van. Persze a saját játékos tapasztalataim is nagyon sokat segítenek nekem, hiszen nagyon sokféle edzővel dolgoztam együtt, és onnan is hozok rengeteg tapasztalatot. Például Lobanovszkij módszerét használtam. Úgy gondolom, híres volt arról, hogy nagyon erős személyiség – hasonlóan, mint én -, de sosem kiabált volna a kispadról. Néha csak úgy magába roskadva ült, és azt hittük csak ül, aztán az öltözőben… A játékosok tudták, hogyha így ül, akkor valami az öltözőben történni fog, és jobb lesz, ha készen állsz.”

A Fradiról

„Oké, most bent voltunk a BL-ben, de mi lesz a következő szint? Fejlődni és megpróbálni újra visszatérni a BL-be, de azért nagyon keményen kell dolgozni majd. Talán a játékosok nem jutnak el Ronaldo vagy Messi szintjére. Csak kettő van belőlük, de a többi játékos is ott van mellettük. Például az is fontos volt, amikor idegeben játszottunk a Juventus ellen, látni kellett Ronaldo arcát, nagyon mérges volt, nem igazán bírtak velünk. Szerintem ez nagyszerű példa, amit el is magyaráztam a játékosaimnak, hogy csapatként igenis jobbak voltak. Természetesen lehetnek nekik egyénileg jobb játékosaik, vagy egészen más fizetésért fociznak, de mi csapatként igenis megérdemeltünk volna egy pontot a mérkőzésen.”

Fizetés

Azért írtam alá nem túl magas alapfizetésért, mert azt mondtam, ha komoly sikereket érünk el, akkor kell megkapnom a bónuszokat. Boldog vagyok, hogy a klub elfogadta és megtaláltuk a megoldást. Egyébként is így kellene lennie mindenkinél a labdarúgásban, hiszen még rengeteg hely van a fejlődésre. Ha nem éred el az eredményeket, akkor oké, rendben kapsz valamit, de sokkal kevesebbet, mintha sikeres vagy. Ha többet szeretnél, akkor dolgozz keményen a sikerért!

A folytatásról

„Mi megteremtettük azt, hogy minden poszton vannak a játékosoknak alternatívái és tudják, számomra két dolog fontos. Az egyik, hogy értsék a játékot, a másik, hogy sokat fussanak. Vagyis legyen állóképességük, de persze egyik sem működik a másik nélkül. Ha nem futsz, nem dolgozol keményen, akkor nem segítesz a csapatnak. Ha nem érted a játékot, akkor miért szaladgálsz feleslegesen?  Nem vagyunk mi atléták, hogy csak úgy fussunk. A játékosok már értik, hogy mit várunk tőlük az egyes posztokon, vagyis, ha nem az elvárásaimnak megfelelően játszanak, akkor ott van mögöttük a többi játékos, és ők kerülnek be a helyükre.”

Erősítések

„Soha nem beszélek ilyesmiről, mert ha bármit is mondanék most, akkor az adott játékos azon a poszton rögtön arra hivatkozna, hogy a klub nem szereti. Soha nem szeretem bevallani azt, hogy milyen játékos nevek forognak a fejemben. A futball az egy kollektív csapatmunka. Természetesen Hajnal Tamással beszélgettünk a különféle posztokról, és hogy hol tudnánk fejlődni. Számomra sokkal fontosabb nem bejelenteni az ilyesmit a nyilvánosság előtt.”

A teljes berszélgetés:

Ajánlott Cikkek