Hírek

Rekordmagasságra emelkedett az amerikai benzin és gázolaj ára  Március eleje óta 15 százalékkal nőtt az üzemanyag átlagára

 borítókép illusztráció https://pixabay.com planet_fox

Az Egyesült Államokban a benzin és a gázolaj kiskereskedelmi ára rekordmagasságra emelkedett. Az amerikai hatóságok elismerik, hogy az üzemanyag átlagára napról napra emelkedik és mára elérte a 2008-as üzemanyagválság idején mért történelmi csúcsokat. Március 8-án a benzin átlagosan 4,17 dollárba kerül gallononként , míg a dízel üzemanyagot gallononként 4,85 dollárért adják.

Az amerikai hatóságok közvetlenül összefüggésbe hozzák az üzemanyagárak emelkedését az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktussal. Az év során a benzin átlagos ára Észak-Amerikában másfélszeresére nőtt, mivel 2021 márciusában az üzemanyag gallononként 2,79 dollárba került (ami literenként 74 centnek felel meg).

Az AAA nonprofit szervezet 2022. március 7-i ártáblázata a benzin gallonjára (3,78 literre) számítva az Egyesült Államokban

Vegye figyelembe, hogy az Egyesült Államokban a benzin legalacsonyabb ára 2020 tavaszán volt. Aztán egyes államokban egy gallon benzin kevesebb mint egy dollárba került.

A szakértők a benzin árának emelkedését a magas olajárakkal és annak az üzenettel magyarázzák, hogy az Egyesült Államok korlátozni fogja az energiaforrások importját Oroszországból. Az üzemanyagárak emelkedése megfékezésére stratégiai kőolajtartalékokat nyitnak meg – közel 62 millió hordóról beszélünk.

A helyzet azonban nem valószínű, hogy gyorsan stabilizálódik, mert az USA-ban nő a benzin iránti kereslet, miközben a kínálat csökken. Az Egyesült Államok elnökének már felajánlották az olaj- és gázmezők fejlesztési tilalmának feloldását az ellátás hiányának kompenzálására.

Ajánlott Cikkek