Hírek

Renat Kuzmin: Ukrán elnyomó rendszer

A nemeztközi közösséghez fordult Renat Kuzmin, az ukrajnai Ellenzéki Platform – Életért (OPZS) párt képviselője, azzal a céllal, hogy ítéljék el Zelenszij elnyomó rendszerét. Állítása szerint a mai ukrán vezetés „már régóta sutba dobta a jogi normákat, a másként gondolkodók tömeges üldözőjévé vált”. Nocsak… Úgy tűnik, hogy vannak, akik nem a hófehér királylányt látják Zelenszkijben?

Borítókép: Volodkimir Zelenszkij a választási eredmények ismertetése után (forrás: magyarszo.rs)

A vádakat azután fogalmazta meg Kuzmin, hogy hazaárulás vádjával bíróság elé állították az OPZS egyik vezetőjét, Viktor Medvedcsukot. A Kijev által csak Putyin komájaként említett befolyásos üzletember (oligarcha) és feledsége ellen terrorizmus finanszírozása vádjával már foganatosított büntető-intézkedéseket, nemzetbiztonsági kockázatra hivatkozva a Medvedcsukhoz köthető NewsOne, a ZiK és a 112 Ukrajina tévécsatornákat betiltotta.

Az OPPZS-nél házkutatásokat is tartottak, hiszen, ha ilyen nagy nemzetbiztonsági kockázatot jelentenek, minden eszközt be kell vetni. Nem kisebb dolgot igyekszik bizonyítani a vádhatóság, mint azt, hogy Medvedcsuk civil szervezete részt vett a Krím elcsatolását előkészítő műveletekben.Igen ám, de Kuzmin valami egészen mást állít!

„A kijevi bűnöző politika egyik következménye a Donyec-medencében zajló konfliktus elmérgesedése, amely akár hatalmas háborúvá is fajulhat Európában, s bizonyos erők Ukrajnában tudatosan abba az irányba terelik a dolgokat.”

De mi oka lenne az ukrán vezetésnek arra, hogy fenntartson egy konfliktust? Err is magvan a magyarázat:

„A hivatalos propaganda háborús hisztériát gerjeszt, arra uszít, hogy háborús idők törvényei szerint, vagyis vizsgálat és bírósági tárgyalás nélkül számoljanak le az ellenzékkel.”

Kuzmin szerint Ukrajna csúnya játékot űz a nyugattal, mert miközben folyamatosan azt hangoztatja, hogy célja a NATO- és EU-tagság, valójában azzal, hogy ő gerjeszti a feszültséget, inkább gátja, semmint segítője kelet-nyugati párbeszédnek! Az ellenzéki politikus megemlíti, hogy a Zelenszkijhez köthető körök a mai napig jó üzleteket körnek Oroszországgal, jelentős nyereséget érnek el például a gázszállításokon, így az oroszokkal folytatott háború csak szemfényvesztés, valójában csak arra jó, hogy a nyugat szemet hunyjon a korrupt és jogtipró rendszer felett.

Medvedcsuk házi őrizetben várja a tárgyalást, és az ukránok máris azon gondolkodnak, hogy elítélése esetén majd jó cserealap lesz az Oroszországban raboskodó ukrán foglyok ügyében… Tehát biztosra veszik, hogy az oligarchát elmarasztaló ítéletet, de azért meg kell jegyezni; az, hogy Medvedcsuk nem hátrált meg, lehet, hogy azt jelenti, tud olyan dolgokkal szolgálni, ami meglepetéssel szolgál majd a hatalom számára… Kíváncsian várjuk a fejleményeket.

Hogy mi az igazság? Azt nem tudjuk pontosan, de amikor Ukrajna szóba kerül nem árt figyelembe venni ezt a véleményt is!

Ajánlott Cikkek