Magyarság Tájak/korok Történelem

Rendelés és házhozszállítás a Millennium évében

Úgy tűnik, hogy az élelmiszerek rendelése és házhozszállítása nem pontosan mai találmány. És ebben az esetben nem ám arra gondolunk, hogy a vállalatok egymásnak szállítanak, hanem kifejezetten arra a modern kor termékének hitt esetre, amikor a vállalat a kiskereskedelmi tevékenysége során vállal házhozszállítást!

Borítóképen: Pesti Hengermalom-Társaság – 1896

Sőt, voltaképpen megjelenik a csomagpont is, csak éppen nem így nevezték akkoriban. Mindezt egyetlen hirdetésből tudjuk – ami persze rengeteg példányban jelent meg! –, közelebbről a borítóképen látható Pesti Hengermalom-Társaság hirdetéséből.

De nézzük, hogy mit ajánlott a kiskereskedelmi szintű vevőknek a malom!

Előszöris fontosnak tartották, hogy bemutassák tevékenységüket, és ezt leginkább elnyert díjaik felsorolásával teszik meg, ami egyfajta „minőségi nyilatkozat” is:

„Minden kiállításon, a melyen részt vett, a legelső kitüntetést nyerte, igy: Pesten 1846, Pesten 1853, Münchenben 1854, Párisban 1855, Londonban 1862, Bécsben 1866, Párisban 1867, Bécsben 1873, Párisban 1878, Barcelonában 1888, Brüsszelben 1888, Kingstonban (Jamaica szigetén) 1891, Budapesten 1896.”

És akkor jöjjön a rendelés menete, valamint a házhozszállítás mikéntje:

„Dara, liszt és korpa házi szükségletre szolgáló beszerzése végett aPesti Hengermalom lisztárusítása kicsinyben czímére intézendők a megrendelések, melyek egyenesen a malomból akár helybe, akár vidékre, mindig előnyös árakon a legmegbízhatóbban azonnal foganatosíttatnak. A rendelések foganatosítása Budapesten hetenkint legalább kétszer, szerdán és szombaton történik, ingyen házhozszállítás által. A vidékre rendelt őrlemények pedig naponkint bérmentve küldetnek bármely budapesti hajó-, vagy vasútállomásra.”

És akkor jöjjön a csomagpont! Íme:

„A városi raktár (Budapest, V. ker., lipótvárosi templomtér g. sz. bolt) a több, mint 50 éve fennálló Appiano A. Örökösei czég alatt különösen alkalmas a helybeli vevők szükségletének kicsinyben való beszerzésére.”

Nos, 1896-ban így működött a liszt beszerzése. Ingyen házhozszállítva!

A hengermalom másról is nevezetes volt:

Ajánlott Cikkek