Magyarság Történelem Történelem Videók

Rendhagyó könyvajánló: Budai Krónika, az első Magyarországon nyomtatott könyv

1473. június 5-én, pünkösd előestéjén fejezte be Andreas Hess Budán az első Magyarországon készült könyv, a Chronica Hungarorum nyomtatását. Félezer + félszázadik évfordulón, 2023. május 27-én mutatják be a könyv facsimile kiadását latin és magyar nyelvű kísérőkötetével, amihez hangoskönyv és bor is járul.

Borítóképen: Két latin nyelvű nyomtatott fólió aZ 1473-ban készült Budai krónikából Chronica Hungarorum

A bemutatóig tartó időszakban heti rendszerességű sorozatot indítottak az első magyar nyomtatott könyvről. Elsőként a Budai Krónika digitalizálását mutatta be Pohánka Xénia, a Digitalizáló Osztály munkatársa és Farkas Gábor Farkas könyvtörténész:

A sorozatban az első magyar nyomtatott könyv kultúrtörténeti hátteréről tudhatnak meg információkat az érdeklődők, részletesen elemzik a Budai Krónika sokáig ismeretlen 18. századi kéziratát, bemutatják a külföldön őrzött példányokat, a magyar nyelvű kísérőkötet ismertetése mellett neves szakemberek fognak beszélni a műről, és az újranyomtatás folyamatát is részletesen bemutatja a nemzeti könyvtár jövő tavaszig.

Ez már a nyomtatás!

Az annak idején elkészült feltételezhetően kétszáz-kétszázötven Chronica Hungarorumból mindössze tíz maradt fenn a világon, ezekből kettőt őriznek Magyarországon, az Országos Széchényi Könyvtárban és az ELTE Egyetemi Könyvtárban.

A most készülő különleges kiadványt tartalmazni fogja nemcsak a hasonmását a magyarok krónikájának, hanem annak latin szövegét, javított magyar fordítását, valamint egy erre az alkalomra palackozott tokaji aszút, illetve egy, a krónika szövegéből készült hangoskönyvet is. Így kapcsolódik össze a bor- és a könyvkultúra: az íz, az illat és a hang, a szellemi és a lelki táplálék egy különleges reprezentatív ajándék formájában.

Ajánlott Cikkek