Hírek

Reuters: Finnország ma jelenti be csatlakozását a NATO-hoz

A Reuters úgy értesült, hogy Finnország ma jelenti be csatlakozási szándékát az Észak-atlanti szövetséghez.

Borítóképen: NATO jelkép (forrás: NATO E-3 via commons.wikimedia.org, szerző: Jetijones, licenc: CC BY 3.0) A kép illusztráció

„Finnország várhatóan csütörtökön jelenti be csatlakozási szándékát az észak-atlanti szövetséghez… A NATO-szövetségesek azt várják, hogy Finnország és Svédország gyorsan tagságot kapjon, ami az egyéves ratifikációs időszak alatt megnöveli a csapatok jelenlétét az északi régióban” – olvasható a cikkben.

A lap értesülései szerint az ország elnöke a kül- és biztonságpolitikai kormánybizottsággal együtt május 15-én, vasárnap tárgyalja a NATO-tagság iránti kérelem benyújtását. A kormány ezután javaslatot terjeszt a parlament elé a szövetséghez való csatlakozás kérelméről. Ezt követően május 16-án, hétfőn népszavazást tartanak a NATO-tagság kérelméről.

„Ha Finnország csatlakozik a NATO-hoz, ami elég valószínű, a szövetség csapatai karnyújtásnyira lesznek Szentpétervártól” – írta az Economist magazinban a Kínai Népköztársaság Védelmi Minisztériuma Nemzetközi Biztonsági Együttműködési Központjának korábbi vezetője, Zhou Bo ezredes.

Zhou Bo szerint Európa biztonsága csak Oroszországgal való együttműködés révén biztosítható. Ezzel kapcsolatban felszólította a szövetséget, hogy ne „hergelje” Vlagyimir Putyin orosz elnököt.

Úgy tűnik tehát, hogy a NATO mégis terjeszkedik. Mint egy tegnapi véleményben olvashattuk, ez bizony csapás az európai biztonságra…:

Ajánlott Cikkek